Történet

2 órája

Egy boldog család: Fogadjuk el, amit Isten adott!

Minden alkalommal, amikor Isten felé fordulok, lehetőleg naponta, mindig rácsodálkozom, hogy Isten szavában, az Igében mennyi erő, béke, szeretet, remény van, ezt mondja Karli Veronika, majd nagy szeretettel néz családjára, fiára, Vincére és Zsoltra, a férjére.

Kovács Erika

Vidám családhoz érkeztem a veszprémi kávézóba, ahol beszélgettünk, s egymás szavába vágva sorolták, aznap mit kell még tenniük. Az ember azt hinné, náluk boldogabb, tökéletesebb család nem létezik, és ez valóban így van. Vince 13 éves és kerekesszékben ül, egy ügyes készülék segítségével beszélni is tud. Örvendetes látni, hogy szülei úgy tekintenek rá, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga, pozitív energiát, határtalan szeretetet sugároznak felé. – Kifejezetten nem kedveljük a sajnálkozást, a szomorú tekintetet, jegyzik meg a szülők, Veronika és férje, Németh Zsolt. Amikor kiderült, hogy fiuk egy ritka rendellenességgel született, nem omlottak össze, abban a pillanatban elfogadták ezt, és első perctől kezdve arra törekednek, hogy adott helyzetből a legtöbbet és a legjobbat kihozzák, ami ma is így történik. Vince magántanuló, kitűnő a kislődi Rőthy Mihály Német Nemzetiségi Általános Iskolában, amely mindenben segíti, támogatja őket. Így például részt tudtak venni a tavalyi háromnapos osztálykiránduláson Zánkán. Kaptak Vincével egy akadálymentes szobát, és részt vehettek a programokon is. Volt egyebek mellett előadás az internet használatról, jártak cirkuszban, hajókiránduláson, megnéztek egy érdekes bogárkiállítást, este diszkóba mentek. Idén az iskolával a soproni Bűvösvölgybe utaztak, ami teljesen akadálymentes, és egy interaktív médiahasználati oktatáson vettek részt. Vince is tudott híradós stúdióban bemondani híreket, szinkronizálhatott rádióstúdióban mesét, és egy társával újságot szerkesztett. Járt már az osztállyal a Laczkó Dezső Múzeumban is ásatási előadáson, persze a múzeum utáni McDonalds még izgalmasabb volt, mert ott két osztálytársával tudott beszélgetni. Olyan is volt már, hogy az iskola rendezett jótékonysági gálát, amin a diákok szerepeltek, és Vince két osztálytársával a Hacsek és Sajó kávéházi jelenetből mondott el egy részletet. Persze minden ilyen helyzetben Vincének az Avaz nevű, speciális, kommunikációt segítő program segít, hogy kapcsolatban tudjon lenni a többiekkel.

A képen balról: Németh Zsolt, Karli Veronika, és Németh Vince. Fotó: Nagy Lajos/Napló

Segítségével bent van az osztály Messenger-csoportjában is, ahol rendszeresen írogatnak egymásnak. A család élete rendkívül pörgős, színes, változatos, nem zárkóznak be a négy fal közé, utaznak, táborba járnak a gyermekükkel, életükkel akaratukon kívül is példát mutatnak másoknak. Mosolyogva sorolják, mi minden történt a táborokban Vincével, az utóbbi verőceiben, ahová a Fügefa Gyümölcsei Alapítvány révén jutottak el. Az alapítvány oldalán nem véletlen az idézet: – A kegyelem és hűség összetalálkozik, az igazság és békesség megcsókolja egymást. Hűség sarjad a földből, és igazság tekint alá az égből. Az Úr is megadja a jót, és földünk is megtermi gyümölcsét. Igazság jár előtte, és utat készít lépteinek – olvassa fel a gondolatot Veronika az alapítványról, melynek tagjai. Elmondja aztán, „nagyon büszkék vagyunk arra, hogy sikerül minden évben kerekesszékes tábort szervezni. A tábor tematikája mindig a filmkészítés, mert a szakmai múltamból adódóan ez örök szerelem marad. A korlátozottan mozgó gyerekeknek a filmezés nemcsak öröm, de egy későbbi szakma is lehet, mert ők valószínűleg a számítógép előtt ülve fogják majd megtalálni a munkájukat.” Az anya kiemeli még, a táborban elkészült filmeket mindig elküldik a Speciális Filmfesztivál nemzetközi pályázatára. Idén hét animációs kisfilm készült a táborban, és nagyon ígéretes mindegyik. Tavaly az alapítvány is elismerő oklevélben részesült a filmfesztiválon annak kapcsán, hogy a speciális filmes térképen az utánpótlás-nevelésben jelentős szerepet játszik. Tavaly négy kisfilm került a legjobbak közé, egy közülük különdíjat nyert. A tábor specialitása, hogy minden gyereknek külön önkéntes segítője van, így több figyelem jut egy-egy gyerekre, és jobban át tudja élni a tábor minden pillanatát. Az önkéntes segítők is sokat kapnak a tábortól, gyakran mondják, más szemmel nézik a világot tábor után, ahol nagy szeretetben élnek a gyerekekkel és szülőkkel, akikkel később is kapcsolatban maradnak. Esténként, amikor a gyermekek alszanak, a szülők és segítők nagyokat beszélgetnek Isten szeretetéről és arról, hogy Isten hogy is képzeli el a segítői szolgálatot az emberek között. 

Veronika a múltról felidézi még, idegenforgalmi főiskolát végzett, majd a kommunikáció felé kacsingatott, egy kerületi televíziós csatornánál dolgozott, ahol filmeket vágott. Anya újratöltve címmel önálló blogon osztja meg gondolatait más szülőkkel, nagy népszerűség mellett. Itt legutóbb arról írt, „Isten arra hívott, hogy átadhassuk azt az ajándékot, egy speciális hámot Vincének és a táborban más gyerekeknek is, hogy a kerekesszékből szabadon felállhat, mozoghat. Egy szintbe kerülhet álló emberekkel, és a saját lábán tapasztalhatja meg, hogy milyen egy táborzáró tinidiszkóban táncolni a lányokkal a kezüket fogva.” Veronika elmondja, „nyolc éve írom ezt a blogot. Isten áldásait szeretném megosztani az életünkben. Van egy praktikus oldal is, ami a gégemetszéssel élőknek segít. Manapság is jelzik az anyukák, hogy rátaláltak a blogra, ami nagy segítség volt nekik, és még lenne pár kérdésük a napi használat kapcsán. A blog három-négy havonta frissül egy-egy új bejegyzéssel. Szeretném megmutatni az anyukáknak, hogy Isten Igéje újratölt bennünket”. 

Hozzáteszi, amikor baj vagy nehézség van, jobbra-balra tekingetünk és okoljuk a körülményeket vagy másokat, pedig csak egy dologra lenne szükségünk: felfelé tekinteni és Istennel megbeszélni a lehetőségeket. Mártának is ezt mondja Isten, hogy sok mindennel foglalkozik, pedig csak egyre van szüksége. Azt az egyet kell kikutatnunk! – Minden alkalommal, amikor Isten felé fordulok, lehetőleg napi rendszerességgel, mindig rácsodálkozom, hogy Isten szavában, az Igében mennyi erő, béke, szeretet, remény van. A mai napon például az foglalkoztat a legjobban, hogy a nőknek milyen szerepet szán Isten. Egy átlagos anyuka, ha visszanéz a napjára ma, akkor annyit lát, hogy milyen fáradt és még mennyi munka vár rá családi vagy munkahelyi szinten. Pedig Isten nem arra teremtett bennünket, hogy a sok teendővel foglalatoskodjunk, hanem arra, hogy átvegyük tőle a békét, és bűvöljünk el mindenkit magunk körül. Bűvöljük el Istent, férjünket, gyerekeinket, barátokat, rokonokat, vagy az autószervizben az ügyfélszolgálatost. Arra tanít most Isten, hogy álljak meg, ne rohanjak, vegyem át az ő békességét! Azt tanítja most, hogy amelyik nő Isten békéjével él, az szép! Ha nyugodtak vagyunk, szépnek lát bennünket a világ, bármilyen színű hajunk, körmünk, ruhánk van. De ami fontos ebben, hogy nem a világ békéjét adja, az csak ideig való, hanem Isten a saját békességébe vezet be bennünket. Az egy másik jelenlét. 

– Isten Igéje teljesen átmos bennünket, mert az Ige maga az élet! Nagyon kevesen tudják ezt, ezért szoros az a kapu, amint Isten országába lehet bemenni. Nem fogjuk fel, hogy milyen egyszerű ez és milyen életbevágóan fontos. Ha lehet itt egy könyvajánlásom a nőknek, akkor mindenképpen olvassák el John és Stasi Eldredge Az elbűvölő című könyvét, a férfiak pedig John Eldredge Kalandvágyó, harcos, hős című művét. Persze, mindegyiket ajánlom a másik nem képviselőinek is, hogy jobban meg tudjuk érteni a társunkat, fogalmaz, majd így folytatja, visszatérve az elbűvöléshez: Csak ebben a gyönyörködésben tud létrejönni a kapcsolat Istennel. Amikor mi gyönyörködünk Istenben és ő is gyönyörködik bennünk, akkor felszáll egy jó illat, egy ima, és megvalósul az, amint a mennyben, úgy a földön is! 

Mindeközben Zsolt nagy szeretettel tekint gyönyörű családjára, azt mondja, noha ő logisztikusként sokat utazik, de mindenben segíti családját, gondolatai szerettei körül forognak, és nála egy pillanatra sem merült fel, hogy ő ebben nem kíván részt venni. Vince a beszélgetésnél természetesen végig csacsog, közbe-közbeszól egy speciális eszköz segítségével, melyről a szülők elmondják, kezdeményezésükre az Avaz (a hindu kifejezés jelentése: hang) nevű kommunikációs appot, illetve beszédsegítő applikációt 2021-ben fordították le magyar nyelvre, a Telenor támogatásával. Három gyógypedagógus segített lektorálni a programot. Zsolt egy éven át hetente egyeztetett a gyógypedagógusokkal, az Avaz nevű indiai céggel, a Magyar Nyelvtudományi Intézettel. Veronika és Zsolt kiemeli, a program működik iOS- és Android-eszközön is, és bárki letöltheti néhány ezer forintért. Ha valakit sztrók ér, illetve autista, vagy bármilyen kommunikációs nehézsége van, ez az app segít. Az eszközön van billentyűzet, bármi, amit beírunk, egy kattintással megosztható e-mailen, Messengeren, nagy segítség a kommunikációban minden szinten. – Az Androidra való fejlesztésben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatán nyertünk, és így sikerült arra is adaptálni, jegyzi meg Zsolt. Vince pedig Guruló gondolatok címen osztja meg érzéseit, gondolatait életéről, a világról a legismertebb videómegosztó csatornán. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában