Önzetlen segítség

2 órája

Kutyák és macskák várnak felelős gazdikra náluk (képgaléria)

35 kutya és 15 macska vár szerető gazdira jelenleg a 2023. december 14-én megnyílt Pumi Veszprémi Állatvédelmi Kompetencia Központban – tudta meg a Napló és a veol.hu Czink Vivientől, a központ ügyvezetőjétől a menhelyen. Az azóta eltelt időszakot nagyon pozitívan élte meg Vivien, hiszen rengeteg kutyának és macskának sikerült gondos gazdát találni.

Juhász-Léhi István

Kutyák és macskák várnak felelős gazdikra náluk

Fotó: Fülöp Ildikó

Természetesen ők is belefutottak olyan esetbe – szerencsére csak egybe –, hogy örökbe adták a kutyust, ám a friss gazdi visszavitte az állatot. Ezért mindig többalkalmas ismerkedést várnak el az örökbefogadóiktól, aminek számos oka van.  

– A kennelben nem ugyanazt mutatja a kutya, mint séta közben. Az első sétán még máshogy viselkedik a négylábú az idegenekkel, mint ahogy velünk szokott. Fokozatos ismerkedést várunk el, majd a harmadik-negyedik találkozó után megtörténhet az örökbefogadás. Mindent tudunk a kutyáinkról, ugyanis ebrendészeti telepekről veszünk át őket, úgyhogy az ottani előéletükkel tisztában vagyunk, a leendő gazdik tényleg minden információt megkapnak róluk – mondja a szakember.

Fotó: Fülöp Ildikó

Happy end és gyász

Hangsúlyozza, ez az említett kutyánál is így történt, ám két hét után sajnos visszakerült a vadászkutya, ám azóta – happy end – újból gazdára talált.

Vivien mögött a polc tele van főkönyvekkel, természetesen kötelező vezetniük. Szépen sorszámozva vannak, dátum szerint, ki mikor került be. A csip száma is szerepel, és van egy olyan rubrika is, hogy a kikerülés időpontja és oka. Itt olvashatóak az örökbeadások. Sajnos egy haláleset is történt, a Hajnika nevű kutya 16 éves volt már, súlyos májelégtelenséggel, szívmegnagyobbodással küzdött, és két hét orvosi kezelés után is tovább romlott az állapota. Úgy tartották méltónak, hogy elengedik – a döntést természetesen a kezelő állatorvosukkal közösen hozták meg –, ne szenvedjen tovább.

Van olyan kutya, amelyik nyitás óta itt van

– Vannak nagyon fiatal kutyáink, például Bajusz egyéves lesz. Neki volt három testvére, akik rövid idő alatt gazdára találtak, ám Bajuszra azóta sem volt érdeklődő, érthetetlen okokból, mert tüneményes kiskutya – mondja Vivien kérdésemre. – A bentlét ideje változó, egy hónap, két hónap is lehet. Van olyan kutya, amelyik a nyitás óta itt van, de volt egy hatalmas bull típusú kutyánk is, amelyik két hét alatt gazdisodott. Az idősebb kutyákat nehezebben viszik el az emberek. Meg tudom érteni, hiszen a gazdiknak a többsége úgy jön, hogy nemrég veszítette el a kutyusát, és nem szeretne egy idősebb ebet magához venni, hogy újból azt a traumát és gyászfolyamatot átélje. Számokban ez úgy néz ki, hogy 27 kutya és 5 cica gazdisodott eddig, a jelenlegi állományuk pedig 35 kutya és 15 macska. Persze az emberek hoznak a kutyákon és macskákon kívül egyéb állatokat is. Jártak náluk sünök, de egy szarka is. A kis csapat természetesen át lett irányítva a Fehér Holló Vadmentő Alapítványhoz. A Puminál amúgy három hobbiállat-gondozó kolléganő és egy irodai adminisztrációs kolléga dolgozik, azaz öten vannak. Sokan nem tudják, de a Pumi közterületről nem vehet át állatot – sorolta a tapasztalatokat Vivien.

Fotó: Fülöp Ildikó

– Ha valaki telefonál, hogy közterületen talált kóbor állatot, akkor mindig az Oltalom Állatvédő Egyesülethez irányítjuk, már ha Veszprémről vagy környékbeli településről van szó. Ők üzemeltetik a veszprémi ebrendészeti telepet, és kitűnő munkát végeznek. A Puminál nem mellékesen 35 kennelben maximálisan 50 kutya helyezhető el (több kutya egy kennelben), és négy macskaházuk van, ahová házanként hét kutyát vagy hét cicát helyezhetnek el  – mondja az ügyvezető.  

Viadal elől mentett állatok

– Vannak viadal elől mentett kutyáink is, rengeteg bull típusú eb. Akik egy kicsit is ismerik a fajta jellemzőit, azok tudják, hogy a bullok tudnak kárt tenni egymásban, egy etetés is lehet konfliktus náluk, így jelenleg több kutya egy kennelben való tartására nincs lehetőség – árulja el Vivien, aki szokott állatvédelmi oktatásokat tartani itt, a központban is. Mivel közeledik az állatvédelmi témahét is, rengeteg csoport bejelentkezett hozzájuk. Időről időre felmerül: szükségük van-e valamire a mindennapokban? A közösségi oldalaikon közlik, hogy aktuálisan mire lenne szükségük, mivel lehet segíteni. Van, hogy szalma kell a kutyaházakba, netán fertőtlenítőszer, törlőpapír. Ám például cipzáras pulóvert senki se vigyen nekik, mert a kutyák pillanatok alatt szétszedik a cipzárat, és akár meg is eszik azt.  Végül megkérdezem Vivientől: 2025-re mit kívánna maguknak?

Minél több olyan felelős gazdit, akik menhelyről szeretnének örökbe fogadni

 – jelenti ki, és hozzáteszi, sok-sok önkéntes segíti a munkájukat, akiknek nagyon hálásak.

– 15 éves kor alatt csak szülői felügyelettel tudunk önkénteseket fogadni, de van lehetőség 50 órás közösségi szolgálatteljesítésre, illetve szakmai gyakorlóhelyként is össze lehet gyűjteni a szükséges óraszámot nálunk. Hálás vagyok az önkénteseinknek, hogy nemcsak nyáron, hanem most, iskolaidőben, hétvégén is, még a múlt heti télies időben is jöttek és sétáltatták a kutyáinkat – zárta szavait a központ ügyvezetője. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában