Házhoz hozzák a művészetet

2 órája

Szürrealista festmények a folyosógalériában

Szabó Péter Dániel

A sokáig Izlandon élt Mónos Jenő kalandos életéről is mesélt a megnyitón. Jobbra Lantos Erika, Palkovics Ágnes és Szijártó László Fotó: Szabó Péter Dániel

Mónos Jenő szürrealista képfestő különleges alkotásai láthatóak azon a kiállításon, ami a Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola folyosógalériájában nyílt meg a napokban.  Lantos Erika pedagógus és Palkovics Ágnes intézményvezető közös ötlete alapján egy folyosógaléria nyílt a várpalotai katolikus iskolában. A tervek szerint a tanintézmény folyosójának falai a jövőben évente négy alkalommal különböző képzőművészek munkáinak adnak majd otthont. 

A szürrealista festmények október végéig láthatóak a várpalotai katolikus iskolában Fotó: Szabó Péter Dániel
A szürrealista festmények október végéig láthatóak a várpalotai katolikus iskolában Fotó: Szabó Péter Dániel

– A legfontosabb célunk, hogy úgymond házhoz hozzuk a művészetet a gyermekeknek, de szeretnénk egyben bemutatkozási lehetőséget is kínálni a Várpalotán és a térségben élő alkotóknak, legyen szó festőművészekről vagy épp fotósokról – mondta el kérdésünkre Lantos Erika pedagógus. 

– A művészet nem csupán szórakoztat, hanem segít megérteni, formálni és gazdagítani világunkat – húzta alá a folyosógaléria megnyitóján köszöntőjében Palkovics Ágnes. Az intézményvezető hozzátette: az iskolában megtekinthető kiállítás nem csupán színes dekoráció, hanem egy élő, lélegző platform, amely lehetőséget ad arra, hogy a művészetet közelebb vigyék a tanulókhoz. 

– Ezek a festmények egy olyan hidat képeznek, ami összekapcsolja a generációkat, valamint a helyi közösséget a művészeivel. Tanulóink olyan alkotásokkal találkozhatnak, amelyek inspirálják őket és új perspektívát nyújtanak számukra. Nemcsak megismerhetik a festő munkáit, hanem maguk is megtapasztalhatják a művészet által nyújtott élményeket – hangsúlyozta Palkovics Ágnes. 

A szürrealista képfestőt Lantos Erika méltatta

Üdvözölte a kezdeményezést Szijártó László esperes-plébános, a katolikus iskola lelki igazgatója is, majd a folyosógalériában elsőként bemutatkozó Mónos Jenő szürrealista képfestőt és munkásságát Lantos Erika méltatta. 

– Mónos Jenő 1959-ben született Várpalotán, 1976-tól foglalkozik a képzőművészettel mint képfestő. Tizenegy évig Izlandon élt és dolgozott, immáron hat éve már újra itthon alkot. A kiállítás anyagában több kép is az izlandi élményeket hivatott bemutatni. Festményei a szürrealizmus jegyében születnek, és szereti a paradox, ellentmondásos dolgokat. Képzőművészete nem arról szól, hogy minden egyes festményt megmagyarázzon, hanem szabad utat enged a néző fantáziájának is – mondta el. 

A kiállítás, amelynek megnyitóját Lantos Ádám fuvolajátéka is színesítette, október végéig látogatható az intézménnyel előre egyeztetett időpontban. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában