Hulladék

2 órája

Szelektív szigetek – Átvették a vezetést a papírgyűjtő edények, most ezek telnek meg leggyorsabban

Nem lesz szükség a szelektív hulladékgyűjtőkre, kukákra, ha jön a betétdíjas rendszer – jósolták többen. Dehogynem! – állították a környezetvédők. Megnéztük, mi a helyzet a szelektív szigetek terén, már csak azért is, mert olvasónk azt tapasztalta ezeknél, hogy csak a papírnak szánt edény van mindig tele, de az dugig. Van ötlete a megoldásra.

Rimányi Zita

Olvasónk azt jelezte szerkesztőségünknek, hogy több településen próbálkozott papír elhelyezésével a szelektívhulladék-gyűjtő szigeteken, de ezeknél éppen csak a papír nem elhelyezhető, ugyanis az ennek a hulladéktípusnak az elhelyezésére szánt edény gyorsan megtelik, mindig tele van. Azt tapasztalta, hogy a többi jórészt üres, s a szelektív szigetek terén mindenhol hasonló a helyzet, pedig sok helyen járt ez ügyben Veszprém vármegyében és máshol is.

Szelektív szigetek – Mostanában csak a papírnak szánt edény telik meg gyorsan
Szelektív szigetek – Mostanában csak a papírnak szánt edény telik meg gyorsan
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Szelektív szigetek – Olvasónk ötlete működhet?

Először Cseszneken és a környező falvakban próbálkozott olvasónk, többször is hiába. Amikor Győrbe ment Veszprémből, útközben több szigetnél, több faluban megállt, mindenhol tele volt a papírgyűjtő. Ennek oka olvasónk szerint egyértelmű, a betétdíjas rendszer, a kötelező visszaváltás miatt már kevés műanyag, fém és üveg kerül a szelektív gyűjtőszigetekre, ezért valószínűleg ritkábban ürítik azok edényeit. "Így viszont a papír, a szemét majd az erdőkbe, az út szélére kerül megint, csak a palackok, a flakonok ügye oldódott meg?" – fogalmazott a férfi, és az a javaslata, hogy a nagyobb edény legyen a papírgyűjtő, mert eddig a műanyagos volt a nagyobb ezeken a szigeteken. Szerinte csak ki kell cserélni azt a részt a kukákon, amin a nyílás és a felirat van.

Ha dugik tele a papírgyűjtő, akkor majd sokáig őrizgetik az emberek a külön gyűjtött papírt? Hulladékudvarba viszik vagy az erdő aljára?
Ha dugig tele a papírgyűjtő, akkor majd sokáig őrizgetik az emberek a külön gyűjtött papírt? Hulladékudvarba viszik vagy az erdő aljára?
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Olvasónk elviszi a hetek óta a csomagtartójában tartott, külön gyűjtött, több szatyornyi papírt egy hulladékudvarba, de tart tőle, hogy más ezt hasonló esetben nem teszi meg. Megkerestük a Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt-t az ügyben. Terveznek-e változtatásokat a szelektív gyűjtőszigeteknél, a papírgyűjtés esetében? Mikor, hogyan ürítik ezeket a betétdíjas rendszer bevezetése óta? – ezekre a kérdésekre kértünk választ és ígéretet kaptunk, megérkezik hamarosan a tájékoztatás. Amint így lesz, közzétesszük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában