Menekülnek a magyarok is

2 órája

Borzalmas hurrikán közelít Florida felé

Mindenki csomagol, menekül, az embereknek kötelező elhagyni otthonukat, például Sarasotában, Tampában, így döntött a rendőrség, erről Topolánszky Ádám beszélt, aki a floridai Sarasota mellett él, de most éppen a Balatonnál tartózkodik. Azt mondta, nemrég beszélt ottani barátaival, ismerőseivel, köztük több magyarral is, mindenki csomagol, menekül, hatalmas dugók alakultak ki az utakon, az üzemanyag sok helyen elfogyott a borzalmas hurrikán hírére.

Kovács Erika

Ádám és a többiek is nagyon féltik otthonukat, de mindenkinek van biztosítása, így az újjáépítést, ha szükség lesz rá, a biztosító fedezi. A hatóságok óvóhelyeket jelöltek ki, például iskolák, hotelek alagsorában, ahová állatokat is magukkal vihetnek a menekülő emberek. Floridában 23 millió ember él, az előrejelzések szerint szerdán este csap le a borzalmas hurrikán a térségre. A jelenleg 255 kilométeres óránkénti széllökésekkel előrehaladó Milton hurrikán a mexikói Yucatán-félszigetnél jár, és a Nemzeti Hurrikánközpont előrejelzése szerint katasztrofális erővel érkezhet meg az amerikai partokra. 

Borzalmas hurrikán közelít Florida felé
Borzalmas hurrikán közelít Florida felé
Forrás: pexels.com/Illusztráció 

A borzalmas hurrikán szelídül mire lakóhelyükre ér

A magyar származású Serfecz Judit és párja több mint öt éve Közép-Floridában él, de eddig igazán nagy, pusztító vihart még nem éltek át. A veol.hu-nak elmondta: a nemrég elvonult Helen hurrikán után nyugodtan várják a Miltont Lake Walesben, mert az előrejelzések szerint az 5-ös erejű hurrikán a szárazföld felett 3-asra szelídül, s mire lakóhelyükre ér, 1-es fokozatra esik vissza. Judit szerint a hurrikán persze ilyenkor is nagy erejű széllel és esővel érkezik, de jóval kisebb károkat okoz, például áramkimaradásokat, közlekedési problémákat a kidőlt fák miatt. Ahogy a Floridában élők nagy része, úgy a magyar nő és helybéli párja is folyamatosan tölti fel a készleteit, a hurrikán hírére bedeszkázzák az ablakokat – ez természetes az ott élőknek. A vállalkozásuk is bezár a következő napokra, a munkásaik otthon várják a Miltont. 

Egész Floridában érzik a hurrikán hatását
Egész Floridában érzik a hurrikán hatását 
Forrás: Google Maps

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában