Világvárosi attrakció Veszprémben

4 órája

Digitális élmények az egykori Dimitrov épületében

Meghívták a szerdai bejárásra a vármegyeszékhelyen lévő Code Digitális Élményközpontba azokat az embereket, akik az épületben dolgoztak, mely évtizedeken át Dimitrov – Veszprém Megyei Művelődési Központ néven működött. Tíz évig üresen állt, most új funkciót kapott. Az átadást decemberre tervezik.  

Kovács Erika

Porga Gyula, Veszprém polgármestere örömének adott hangot, hogy a bejárásra eljöttek a ház egykori dolgozói. – Megható látni, hogy visszatértek egykori munkahelyükre, vélekedett. Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program vezérigazgatója kiemelte, régi tervük volt egy digitális élményközpont létrehozása, amilyet az EKF program képviselői és a város vezetői láttak más országokban, de Veszprémben ehhez nem állt rendelkezésre anyagi lehetőség. – Örvendetes, hogy ez az épület a kultúra háza volt évtizedeken át, és továbbra is ezt a feladatot látja el – hangsúlyozta a vezérigazgató. 

Code Digitális Élményközpont Veszprémben. A megnyitás előtti bejárásra meghívták az egykori dolgozókat is Fotó: Fülöp Ildikó 

Az intézményt Lamos Péter, a beruházás kivitelezését irányító Veszprém 2030 Kft. ügyvezető igazgatója és Tóth Adorján, az intézmény operatív vezetője mutatta be. Beszéltek egyebek mellett a teljes átalakításról, a világszínvonalú hang- és fénytechnikáról, a korszerű infrastruktúráról, az akusztikus álmennyezetről. -Nagyon szeretem ezt azt épületet, összegzett Tóth Adorján. Fenyvesi Ferenc egykori igazgató is felidézte emlékeit a bejáráson, illetve Nagy Lizetta, aki ruhatárosként dolgozott a házban a megnyitón, 1973. november 6-án.

Mint ismert, az egykori művelődési központban alakították ki a Code Digitális Élményközpontot, amely immerzív digitális tartalmak bemutatására alkalmas terekkel rendelkezik. A nézőt körülvevő, magával ragadó élményt adó, high-end projektorokkal előállított vizuális és audio-élményterek mára a leglátogatottabb nemzetközi attrakciók közé kerültek Európa számos országában és a tengerentúlon, Ázsiában, Japánban, a Közel-Keleten is, és hamarosan Veszprémben is. Az épület földszintjén a kiállítótér állandó és ideiglenes digitális és analóg installációk bemutatását teszi lehetővé, az első emeleten lévő 400 négyzetméteres, hatszögletű egykori színházterem, a Hexagon többnyire 360 fokos, immerzív vetített előadások helyszíneként szolgál majd. A Hexagonban a tervek szerint hibrid eseményekre is sor kerül, például színházi és zenei eseményeknek biztosítanak keretet a vetítések. Az egykori színpad, illetve a kulisszák mögötti terület egy 60 négyzetméteres teremmé alakítva 180 fokos, interaktív, illetve háromdimenziós vetítésekre, illetve vetítésekkel kísért előadásokra alkalmas egyszerre 25-30 látogató számára. A Code nem titkolt célja egy olyan modern, a mai technológiákra épülő kulturális turisztikai attrakció létrehozása, ami képes Veszprémbe folyamatosan látogatókat vonzani. 

A volt Dimitrov több mint tíz évig üresen állt. Az EKF-ben fontosnak tartották, hogy egy régi, használaton kívüli épületet renováljanak és töltsenek meg élettel, számítva a lakosságra, a helyi művészekre. Egy olyan alkotótér lesz, ahol különböző művészeti ágak képviselői egymás mellett működnek. Helyet kapnak zenei produkciók, hangstúdió, képzőművészeknek, fotósoknak, filmeseknek, vizuális művészeknek alkotóműhelyek. Itt működik a komplex zenei képzéseket nyújtó Hangár Könnyűzenei Központ, közösségi terek, amelyek az itt alkotó művészeknek, civil közösségeknek adnak helyet. A cél az, hogy az alkotóközösségek 2023, az EKF-évad után is fennmaradjanak.

Porszívó lobogtatta a vörös zászlót 1973-ban a veszprémi Dimitrov átadásán

1973 novemberében adták át a megyei művelődési házat, amely „a bolgár nép nagy fia”, Georgi Dimitrov nevét vette fel. Az intézmény ünnepélyes átadásán a Nagy Októberi vörös zászlót szélgép híján – nagy tanakodás után – egy porszívó kiáramló levegője lengette, a gép hangját pedig pokróccal és zenei aláfestéssel tompították. Az intézménynek fénykorában több ikonikus figurája volt. Egyikük Marisa, a lengyel grafikus, akinek fekete uszkárjai belakták a földszinti tereket. A gondnoki lakásban pedig Bíró Mari élt családjával, aki éjjel-nappal vigyázta a házat.

Hogy ki is volt valójában Gerorgi Dimitrov, arról többek szerint a veszprémiek is csak találgattak ’73-ban, de még napjainkban is sokaknak homály fedi a névválasztás miértjét.

Ha érdekli a teljes történet, a kisalfold.hu oldalán olvashatja el! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában