Program

4 órája

Hogyan kerül a csizma az asztalra? – Avagy miért rendeznek kolbászsütő fesztivált Alsóörsön?

Az ingyenesen látogatható Balaton-felvidéki kolbászsütő fesztivál kitűnő program őszre, rengeteg embert vonz, amivel nem a nyári szezont hosszabbítjuk meg, hanem kezdünk egy újabbat, érvelt Hebling Zsolt a kolbászsütő fesztivál mellett. A rendezvény idén kétnapos lesz, és október 11-én kezdődik az Amfiban.

Kovács Erika

– Tudjuk, hogy elsősorban más települések híresek a kolbászaikról, de azt tapasztaljuk, mifelénk is sokan és szívesen fogyasztják ezt a finomságot, ezért évekkel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy létrehozzuk ezt a fesztivált, tehát így került a csizma az asztalra – jegyezte meg jókedvűen Hebling Zsolt.

Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere és Dobrosi Zsolt, az Amfi ügyvezetője bemutatta, hogy milyen a finom kolbász Fotó: Kovács Erika

A polgármester büszkén beszélt arról, hogy a fesztivált idén is a gyönyörű erdei környezetben, kitűnő programok kíséretében rendezik meg. Fellép mások mellett Fásy Ádám és a Zeneexpressz nevű csapata, valamint Nótár Mary zenei előadó, mindemellett kézműves kirakodókkal is várják az érdeklődőket a fesztiválon, ahol kisorsolnak egy tíz méter hosszú sütnivaló kolbászt.

– Természetesen mindenki a legjobb akar lenni, de az győz, aki a legfinomabb kolbászt töltötte meg, amit aztán gondosan megsüt – közölte Dobrosi Zsolt, az Amfi ügyvezetője, akit arról kérdeztünk, ennek mi a fortélya. Azt mondta, tíz kiló kolbászhoz alapvető a szép, friss sertéslapocka, melyből hat kiló kell, ehhez kerül négy kiló hasaalja-szalonna, illetve dagadó. A darált húshoz érdemes tenni legalább 15 dekagramm sót, 20 deka minőségi fűszerpaprikát, 10 deka fokhagymát és két deka köménymagot. Ezt töltjük a bélbe, majd gondosan kisütjük, ami körülbelül 45 percig tart.

Ha friss a kolbász, akkor a kolbászokat alaposan szurkáljuk meg villával, hogy a zsír ki tudjon folyni belőle. Lényeges, hogy a kolbászt lassan, legalább 45 percig süssük előmelegített eszközben, és közben maximum kétszer forgassuk meg. Alsóörsön óriás serpenyőben, zsírban sütik a finomságot, gáz felett. Lehet enni magában, mustárral, kenyérrel, zöldségekkel, krumplipürével, savanyúságokkal, ki mivel szereti.

– A mi tippünk, hogy együk magában mustárral és kenyérrel – fogalmazott Dobrosi Zsolt.

Az önkormányzat támogatásával szervezett esemény védnöke Fásy Ádám műsorvezető, aki egyben a zsűri elnöke is lesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában