Rokon népek napja

2 órája

A Bakony Indiana Jonesának kalandjai

Elkészült a Regulyversum – mindent Regulyról című állandó kiállítás katalógusa. Ennek apropóján a zirci Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház különleges tárlatvezetésre hívja az érdeklődőket.

Rimányi Zita

A Regulyversum katalógusának bemutatóját egybekötik egy különleges tárlatvezetéssel, amit Ruttkay-Miklián Eszter, a kiállítás kurátora, a katalógus írója, szerkesztője tart október 19-én, szombaton 15 órától a zirci Reguly-múzeumban. A program része az idei rokon népek napja eseménynek. A múzeumban több bakonyi születésű ember kiállítását megtekinthetik a látogatók.

Részlet a Regulyversum című kiállításból
Részlet a Regulyversum című kiállításból
Fotó: Rimányi Zita/Napló

"Reguly Antal élete és munkássága egyetlen nagy utazással írható le, mely az adódó lehetőségeket kihasználva kezdetben kalandos utazásnak indult, ám találkozások, tanulmányok és tapasztalatok útján szigorúan tervezett és szervezett tudományos munkássággá alakult. Hogyan formált a tudásvágy egy reformkori jogászhallgatóból több tudományágat művelő tudóst? Hol járt, mit csinált életének 39 esztendeje alatt? Milyen eredményeket ért el, és hogyan viszonyulnak ezek mai tudásunkhoz? Vajon megérte-e a hatalmas áldozattal járó életút?" – így fogalmaz a kiállítási forgatókönyv részlete. A Regulyversum – mindent Regulyról című állandó kiállítás ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni.

Érdemes megismerni ezt a páratlan életutat, Reguly motivációit. Kutató volt, de igazán csak a kalandozás vonzotta, s erre a vadregényes Bakony, a szülőhelye inspirálta. Ezért nevezik a Bakony Indiana Jonesának. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában