Vadgomba

2 órája

Bakonyi kalapverseny – Hatalmas gombát, gigavargányát talált a főapát

Azta! Még a gombaszakellenőr – aki gyakran járja a bakonyi erdőket – is rácsodálkozott a hatalmas vargányára, amit a bencés főapát talált a Bakonyban. 

Rimányi Zita

Gombák az őszi Bakonyban! – ezzel a mondattal posztolt pár remek képet közösségi oldalán Hortobágyi T. Cirill, a Pannonhalmi Bencés Főapátság főapátja. Megkérdeztünk egy gombaszakellenőrt, milyen gomba lehet ez a hatalmas példány és a fotó alapján szerinte valószínűleg vargánya. 

hatalmas gomba az őszi Bakonyban
hatalmas gomba az őszi Bakonyban 
Forrás: Hortobágyi Cirill/Facebook 

Arról nemrégiben mi is írtunk, hogy berobbant a gombaszezon, először százával őzlábgombák jelentek meg a Bakonyban, óriásiak. Azóta többen szedtek vargányát, óriási pöfeteget is. A vargánya tényleg igazán jellegzetes zamatú, illatú, fűszernek is használható.

Viszont az időjárás minden gomba növekedésének kedvezett, mérgező és halálosan mérgező is rengeteg van az erdőkben. Elfogyasztani csak az a gombát szabad, amit szakellenőrrel átvizsgáltattunk.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában