Bakonybéltől Csőszpusztáig

2 órája

Kéktúrázás a Bakonyban – Tripla kupolát, szellemfalut ajánlunk, titkos helyeket súgunk meg (videó)

Idén október 12-e a Kéktúrázás napja, de nincs olyan nap, amikor ne okozna élményt az Országos Kékkör. Ráadásul a kéktúrázás a Bakonyban, a magas-bakonyi szakaszokon mindenképp különleges, és most olyan helyeket, élményeket ajánlunk hozzá, amikről jórészt csak a helyiek tudnak.

Rimányi Zita

Az Országos Kéktúra 1172 kilométer hosszú, Magyarország északi tájain végighaladó, folyamatos, jelzett turistaút. Az Írott-kőtől Hollóházáig vezet. Az országos kék jelzést sokan kedvelik, a Kéktúrázás napja mindig népszerű. A kéktúrázás a Bakonyban igazán különleges és a kéktúra 8-as és 9-es szakasza vezet végig a Magas-Bakony ösvényein. Most hétvégén is a túrázás és a Bakony vonzhatja ide a családokat és igazán ismert látnivalók, természeti csodák várják őket. Ezért most nem ezeket emeljük ki, hanem rejtekhelyek, titkos helyek kerültek ajánlónkba, csupa olyasmi, amit jórészt csak a helyiek ismernek. Akár túrázók, akár kéktúrázók érkeznek vidékünkre, ezeket vétek kihagyniuk.

Kéktúrázás a Bakonyban
Kéktúrázás a Bakonyban – Takács Krisztián az Országos Kéktúrának már csaknem a teljes távját teljesítette, az Alsó- és Felsőpere közötti híres gesztenyefasor felől gyalogolt Bakonynána, a Római-fürdő szurdoka felé, amikor találkoztunk vele 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Takács Krisztián az ország távolabbi részében lakik és a Balaton partjáról indult el nemrégiben a Magas-Bakonyba. Az Alsó- és Felsőpere közötti híres gesztenyefasor felől gyalogolt Bakonynána, a Római-fürdő szurdoka felé. Mikor megláttuk hátizsákjában a kéktúra pecsétgyűjtő füzetét, megszólítottuk. Kiderült: nem ismerte eddig a környéket és már csak kevés szakasz hiányzik neki az Országos Kéktúra teljes távjának teljesítéséből. Azért fogott bele, mert számára ez kihívás, jó érzéssel küzdi le az erőpróbának számító részeket is, s amúgyis szereti a túrázást, az erdőket, a különleges, főleg a hegyvidéki tájakat. A kéktúrázás során számos csodásat, számára újat felfedezett magának és több napon át tudná mesélni élményeit.

Helyhez a forma – A monostori kávézóban a kókuszszórással kicsinosított habcsoda rímel a bakonybéli csillagda és a Kőris tetején lévő kupolára
Helyhez a forma – A monostori kávézóban a kókuszszórással kicsinosított habcsoda rímel a bakonybéli csillagda és a Kőris tetején lévő kupolára 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Kéktúrázás a Bakonyban – Kihagyhatatlan sütizés, buszváró, kiásott múlt

A kéktúra természetesen felvezet a Bakony legmagasabb csúcsára, a Kőris tetejére, ahol nemrégiben cserélték ki a radarállomás kupoláját. Érdemes megfigyelni: laposabb, kisebb a korábbinál. Ám jó időben az osztrák hegyekig ellátni innen, élvezhetjük a Balaton csillogását. A csúcstámadás előtt pedig nem szabad kihagyni Bakonybélben a bencés monostor kávézójában a sütizést. Ezt nem véletlenül mondjuk. Olyan habos édességet is kifoghatunk itt, ami hasonlít a bakonybéli csillagda kupolájára és az említett radarállomásra. Ráadásul a szerzetesek gyógynövénypadlása illatélményt ígér és most friss régészeti feltárások eredményeit nézhetjük meg itt egy különleges kiállítás keretében. A falu buszmegállója az egyik legszebb hazánkban, a tájház formájához illeszkedik. Szelfizőhely.

Varázsműhely? Majdnem. A bakonyi bencések gyógynövénypadlásán száradnak a kertjükben szedett virágok, levelek
Varázsműhely? Majdnem. A bakonyi bencések gyógynövénypadlásán száradnak a kertjükben szedett virágok, levelek
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Kéktúrázás a Bakonyban – Állatsimogató az ország legszebb birtokán és a Bazalt Iskola lencséje

A kékkel jelzett turistaút a Porvához tartozó Szépalmapusztára vezet, ahol a bécsi spanyol lovasiskola nyugdíjas lovai, más mének mellett sétálhatunk és az állatmenhelyen nemrég állatsimogató nyílt. Ez a ménesbirtok elnyerte az ország legszebb birtoka címet egyébként és Szépalmán zöld wellnesst, sütőtökös turistamenüt is kínálnak. Ha megérkezünk Borzavárra, az iskola mellett megpihenhetünk a lencse formájú szabadtéri tanteremnél, amely a Bazalt Iskola programban készült el. Ez a program a szabadtéri oktatás Kodály-módszerét szeretné elterjeszteni.

Hódnyomon a Cuhánál

Zircen a vasútállomásnál egy kis kitérőt tehetünk, akkor a Cuhán hódtevékenység nyomait fedezhetjük fel. Kissé retró stílusú, de különleges a Bakonyi Természettudományi Múzeum az apátság emeletén és a ciszterciek rendtörténeti kiállítása pazar. A bazilikát és az arborétumot sokan ismerik. A szellemfalu mellett viszont sokan gyanútlanul elsétálnak, nem veszik észre maradványait. Veimpuszta Nagyesztergárhoz tartozik, az egykori gazdaság épületének falai még többé-kevésbé állnak, a többi házból szinte semmi nem maradt. A közeli tisztás mellett, egy domboldalon, az erdőben található a település eldugott kis temetője. A falu a fénykorát a középkorban élte, 1478-ban kőből épített temploma is volt. Újjáéled olyan módon mostanában, hogy a búcsút újra évente megtartják itt a helyiek.

A Gaja feletti hídon is átvezet a kéktúra, rajta a turistaút jól ismert jele
A Gaja feletti hídon is átvezet a kéktúra, rajta a turistaút jól ismert jele 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Kéktúrázás a Bakonyban – Sajtozó, megújult szélmalmok és mérgezőből ehetővé szelídített lekvár

Bakonynána, a gombócos falu felől szinte csak túrázók sokaságával együtt haladhatunk az ösvényen a Római-fürdő szurdokához. Gyönyörű, sokan ismerik. Ám a falu régi kovácsműhelyét, amit rendbe tettek, kevesebben, s itt zebusajtokat kóstolhatunk. A Jásd melletti Szentkút szintén neves, igazán szép Mária-kegyhely. Mi a Bodzaházat nem hagynánk ki ebben a faluban, amit egy régi épületen belül modern módon húztak fel és mellette a tájházban gyalogbodzából készült lekvár kapható. A helyiek összefogva, hagyományőrzés keretében készítik el, egész napon át kell főzni, hogy ne legyen mérgező. S a Tési-fennsíkon a hatlapos, ettől is egyedi szélmalmokat nemrég újították fel, így már belülről is megtekinthetők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában