Jó reggelt, Veszprém vármegye!

4 órája

Főhajtás és derékegyenesítés a tisztaszobában – újságírói jegyzet

Meghajolunk, ha belépünk egy tájházba, mert eleink az ajtót alacsonyra építették.

Rimányi Zita

Ilyenkor nem a kényelmetlenség jut eszembe, hanem az, hogy mindig újat tanulhatunk a régiektől. Ez főhajtást érdemel. Például fizikatanár ismerősöm a négylábú krumplinyomót látva lelkendezett: „Beépítem a fizikaórámba, mikor az egyszerű gépeket, az egyoldalú emelőt tanítom!" Viszont dühít, ha mindenre jóváhagyón legyintenem kell, amire felmenőink szoktatni akartak. Ilyenkor pláne kihúzom magamat. 

Képünkön a tési tájház tisztaszobája látható – Tisztázzuk: csodás üzenetek küld a múlt, de nem mindent tudtak jól eleink
Képünkön a tési tájház tisztaszobája látható – Tisztázzuk: csodás üzenetek küld a múlt, de nem mindent tudtak jól eleink 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Kutatásokból tudjuk: segítettek a fiatal anyáknak a nagyszülők a népi világban, de ártottak azzal, hogy a gyereknevelésbe beleszóltak. Ha egy hagyományos tisztaszobába lépek, erre is gondolok, és közben csodás üzenetek is küld a múlt. Tisztázzuk: a két véglet egyszerre igaz lehet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában