Színek az égből

2024.09.10. 09:00

Jól sáfárkodik talentumaival (videó)

A legfiatalabb Balaton-díjas alkotó, Vollein Ferenc festőművész mutatkozott be képeivel Tapolcán.

Tóth B. Zsuzsa

Vollein Ferenc festőművész Színek az égből című, 64. önálló, egyben első tapolcai tárlata nyílt meg a város Tamási Áron Művelődési Központjában.

Vollein Ferenc festőművész első alkalommal mutatkozott be Tapolcán 
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az érdeklődőket az intézmény vezetője, Barczáné Tóth Boglárka és Dobó Zoltán polgármester köszöntötte, majd Szemes Péter esztéta, irodalomtörténész nyitotta meg a tárlatot. 

– Vollein Ferenc számára a festészet jelenti a legnemesebb örömöt. Fiatal kora ellenére – hiszen csak 25 éves – immár 140 alkotása található köz- és magángyűjteményekben. Sok csoportos mellett 63 önálló kiállítása nyílt, négy saját képzőművészeti kiadványa jelent meg, és Badacsonyörsön állandó galériája létesült. Számos képzőművészeti pályázaton szerepelt sikerrel, 2016 októberében fogadta I. Ferenc pápa, akinek átadta Szent Márton megkereszteli édesanyját című alkotását. Munkái díszítik az aszófői, ábrahámhegyi templomot. Alkotásai egy kapott művészi talentumával jól sáfárkodó, hittel élő fiatalember tanúságtételei, aki a teremtett és elképzelt világ megannyi csodáját szemünk elé tárva, Isten dicsőségére készíti műveit. Nem tagozódott be iskolákba, itthon csak rá jellemző, egyedi naiv stílust alakított ki. Az alapszíneket csak fehérrel keveri, és úgy használja, ahogy a teremtő adta – mondta az esztéta. 

Beszélt továbbá arról, hogy Vollein Ferenc alkotói figyelme egyes képein a Balatonra és a tavi emberek életére irányul, de szakrális jellegű a rügyfakadás ünnepének ábrázolása is, és vásznain ugyancsak megelevenedik a mondák sora. Balatoni környezetbe helyez görög, római mítoszokat, alakokat. Megérdemelten vehette át legfiatalabb kitüntetettként idén a Balatoni Szövetség elismerését, a Balaton-díjat.  

– Itália felfedezése tanulmányútja eredménye, Toszkána ihletése nyomán képsorozatokat készített, a Toszkán táj az Arnóval című műve elhozza nekünk is az élményt. A dél-itáliai festményein hasonló szépségben mutatkozik meg a Mediterráneum. Új technikával készült, Amalfi-parti gyöngyszemeket szintén láthatunk, valamint a Capri adta élményeken a ragyogó kék világ megannyi csodája tárul elénk – tette hozzá Szemes Péter. 

Vollein Ferenc bemutatkozása során elmondta, hogy a Szent Imréről készített portrét és az Amalfit ábrázoló festményeket először láthatja a közönség.

A megnyitón a Tapolcai Vegyeskar működött közre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában