Hagyományőrzés

2 órája

Helyben termett értékek és sikertörténetek

A vidék produktumai, az életmódhoz, gazdálkodáshoz, kisvállalkozásokhoz köthető, helyben teremtett értékek és kis sikertörténetek mutatkoztak be a Veszprém Vármegyei Önkormányzat, a Táj-Kapocs Alapítvány és az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület – Hunyor Népfőiskola kiscsőszi szakmai konferenciáján.

Tóth B. Zsuzsa

Az értékek bemutatóján a sümegi, gógánfai, csöglei iskolák diákjai és pedagógusai szakmabemutatókon és vidéki ízek kóstolóin vehettek részt, miközben megismerhették Kiscsősz közösségi létesítményeit és a falusi gazdaság világát. 

Értékek és sikertörténetek

Az eseményen a legkülönbözőbb vidéki szakmák képviselői várták a gyerekeket. Épületasztalos, vesszőfonó, zsúptetőkészítő szakemberek vonták be a fiatalokat az építésbe, a patkolókovács bemutatta munkáját, az alkotóházban a Pápai Szakképzési Centrum háromdimenziós szemüvegein át kalandozhattak a digitális újítások világában, kipróbálhatták a kovácsolás, a kötélverés, a fazekasság fortélyait. A termelői élelmiszerek ízeibe is belekóstolhatott mindenki. 

A fazekasság fortélyait is kipróbálhatták a gyerekek
Fotó: szervezők


Veszprém Vármegye Önkormányzata a kiscsőszi egyesület mellett felkérte a Veszprémi Érseki Főiskolát, a Pápai Szakképzési Centrumot és a Pécsi Tudományegyetemet, hogy kiemelkedő szintű elméleti és gyakorlati tudásukkal néhány év alatt hatásos és értékes programot állítson fel a vidéki társadalom és gazdaság segítésére. A konzorciumi partnerek bemutatkozó előadásaiban arról adtak információkat, hogy milyen tudással, kapacitásokkal képesek az egyes szereplők hozzájárulni a közös munkához. 

A Veszprém Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Polgárdy Imre köszöntőjében hangsúlyozta az összefogás és a jó együttműködés erejét, kiemelte, hogy az elindított program a régi közös sikereken alapul. Imre László vármegyei jegyző bemutatta a konferencia programját, kiemelten a pályázati tervek és az előzetes tapasztalatok kapcsolódásait. Elmondta, hogy szeretné a pályázati programot valós, élettapasztalatokra építkező folyamatként kezelni. 

Az előadásokban a Veszprémi Érseki Főiskola, a Pápai Szakképzési Centrum, a Pécsi Tudományegyetem és az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület – Hunyor Népfőiskola mellett a Katolikus Szeretetszolgálat Bakonyszücsi Lelki Rehabilitációs Otthona mutatkozott be. A lakiteleki Hungarikum Liget igazgatója, Molnárné Lezsák Anna és a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat vezetője, Kárpáti Árpád a népfőiskolák által vidéken adható értékes tudásról, a hálózatos működés erejéről beszélt.

Az előadásokat követően a római katolikus templomban Árus Kovács Gábor plébános és Szalai Jeremiás plébános fogadta az imára indulókat. A folytatásban az Era Nova Kamarazenekar adott koncertet.

Kerekasztal-beszélgetéseken bontakoztak ki a tervek

A kerekasztal-beszélgetések során kiderült, hogy a Táj-Kapocs Alapítvány kiemelt célja a Marcal völgye fejlesztésének hosszú távra szóló alapjait felállító módszertan létrehozása és a térségi szereplők egymás felé való közelítése, a közösségi fejlesztések erősítése, társadalomfejlesztési eredmények elérése. 

Navracsics Tibor szerint nincs egyértelműen működő és adaptálható térségfejlesztési sikerprogram, annak helyileg kell kialakulnia
Fotó: szervezők

A beszélgetésen Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter elmondta, hogy nincs egyértelműen működő és adaptálható térségfejlesztési sikerprogram, ennek helyileg kell kialakulnia, a helyi adottságokból és tudásbázisból kell építkeznie, és nem lehet mindent a pénzügyi támogatásoktól várni. A beszélgetést Kovács István, a Táj-Kapocs Alapítvány kuratóriumának tagja moderálta, vendége volt Oszkai Réka, a Táj-Kapocs Alapítvány kuratóriumának elnöke és Sebestyén József, a Veszprémi Érseki Főiskola rektora. A szereplők saját tapasztalataikból, elsősorban a társadalmi összehangolódás hangsúlyairól, térségi sajátosságok értékeléséről beszéltek.

A második kerekasztal a köznevelés és a szakmaoktatás, középfokú oktatás háttérmunkája, kapcsolódásának lehetőségeit mérte fel. A beszélgetés kiemelt vendége, Balatoni Katalin köznevelésért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a Nemzeti Alaptanterv keretet ad a helyi tudásra épülő tananyagok befogadásához, ebben azonban egyelőre nem tettek jelentős lépéseket a vidék intézményei. 

Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ igazgatója és Berta Ildikó Katalin, a Pápai Szakképzési Centrum főigazgatója mondta még el gondolatait, a beszélgetést Kovács Norbert moderálta. A kiemelt felvetés a vidék igényeihez igazodó, helyi tudást és értékeket bevonó, érzékenyítő tantervi anyagok beépítése és a köznevelés, szakmaoktatás szereplőinek együttműködése, munkájuk összehangolása volt. 

A beszélgetés a Pápai Tankerületi Központ, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület – Hunyor Népfőiskola, a Csöglei Általános Iskola és a Balla Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola együttműködési megállapodásának aláírásával zárult.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában