Különleges égi jelenség

2 órája

Fény és élmény

A nap mindenkire süt - latinul: Sol Omnibus Lucet. Ez a mondat - a fény útjának üzenete - olvasható az aszófői templomromnál, mely egy érdekes égi jelenségre utal.

Keszey Ágnes

Aszófő Kövesdi templomrom Fotó: Keszey Ágnes

Néhány napja különleges jelenségnek lehettek részesei az aszófői Kövesdi templomromhoz látogatók, melyre csak tavaly óta irányult a figyelem a több évszázados templomnál. 

Aszófő Kövesdi templomrom 
Fotó: Keszey Ágnes
 


A szakrális építmény maradványait tavaly újították fel a Rom Vándor program keretében, ekkor került fókuszba az a különleges látványosság, hogy a tavaszi és az őszi napéjegyenlőség idején a homlokzat körablakán késő délután átsütő nap fénye a főoltárra esik. 

Aszófő Kövesdi templomrom Fotó: Keszey Ágnes

Ekkor helyezték az ablaknyílás a fémgyűrűt,  melyen a "Sol Omnibus Lucet" felirat áll, utalva a szeptember 22-én és március 20-án észlelhető jelenségre.

Aszófő Kövesdi templomrom Fotó: Keszey Ágnes


A Rom Vándor programban korábban a különleges jelenségről így írtak: "A tervezés részeként megvizsgált napjárás és a templom tájolásának összevetése páratlan eredményt hozott. A két végpont a jeles napokon egyszerre csillan fel, rekonstruálva és szemléltetve a fény szakrális, helykijelölő szerepét."
Még több érdekesség is olvasható korábbi cikkünkben a nem mindennapi jelenségről

Kövesdi templomrom 
Fotó: Keszey Ágnes

Bár e jelenség csak rövid ideig volt átélhető - legközelebb majd a tavaszi, utána ismét az őszi napéjegyenlőség idején láthatjuk ismét,  de ettől függetlenül az év bármely szakában érdemes felkeresni az egykori templomot, átélni az áhítatot, amit a hely sugároz.

 

Rövid túrát is tehetünk innen indulva, akár Tihanyig is elsétálhatunk, majd visszatérve megpihenhetünk az ide érkezőknek kialakított padokon és megkóstolhatjuk a  frissítő forrásvizet. 
 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában