12 bemutatóval készülnek

2024.09.04. 08:00

18+-os darab is lesz a Kabóca Bábszínház repertoárjában

Nem kevesebb, mint tizenkét bemutatóval készül a 2024/25-ös szezonra a Kabóca Bábszínház. Az évadnyitó társulati ülésen más mellett az is kiderült, hogy közéleti beszélgetés-sorozatot csakúgy tervez a teátrum, mint például kabócás buszjáratot, vagy éppen kizárólag felnőtteknek szóló bábjátékot.

Juhász-Léhi István

Hegedűs Barbara alpolgármester köszöntőjében elmondta, a városházán kíváncsisággal figyelték azt, hogy milyen élettel lehet megtölteni a tavaly évvégén átadott vadonatúj komplexumot. Veszprém célja egyértelmű volt: a Kabóca Bábszínház méltó helyre kerüljön, legyen színes és sokrétű a működése, elérve még több korosztályt, ugyanakkor képes legyen a város kulturális életének egyik alapkövévé válni. Szerinte nagyot lépett előre a bábszínház minden szinten.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Markó Róbert igazgató az elmúlt nyárról, és a mögöttünk hagyott évadból kiemelte a három turnusnyi bábos tábort, azt, hogy a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködésben ukrán kisgyerekeknek is tarthattak kurzust, de szót ejtett arról is, hogy ellátogathattak Stuttgartba, ahol a Liszt Intézet meghívására a Kismalac meg a farkasok című előadásukat játszhatták. A legszebb esemény az volt szerinte, hogy az intézmény történetében először esett meg az, hogy egy kollégájuk állami kitüntetést vehetett át, név szerint Kerekes Péter, a bábszínház műhelyvezetője kapott Magyar Bronz Érdemkereszt ismerést.

A direktor úgy fogalmazott, még lelkesebben várják a következő évadot. Azért is, mert Kemény Henrik, Kossuth-díjas bábművész 2025 januárjában ünnepelné 100. születésnapját, ami azt jelenti, hogy a Magyar Bábművészek Szövetsége szakmai gondozásában a 2024/25-ös évad Kemény centenáriumi évad lesz, amihez a Kabóca Bábszínház is csatlakozni fog több programmal. Vitéz László megformálójáról elmondott egy anekdotát, mely szerint a bábmester, amikor felállította időről időőre paravánját, azt mondta: ez a világ közepe. A Kabóca esetében a világ közepe a Deák Ferenc utca 13., a Kabóca otthona, ami azért is fontos - számokkal is alá támasztotta - , mert amióta a városnak hála saját helyük van, erőteljesen növekedtek számaik: előadásszámuk 42 százalékkal, a nézőszámuk 29,7 százalékkal, az intézményi bevételük pedig 49,6 százalékkal emelkedett az előző évadhoz képest.

Az várva várt évadról kiemelte, a Kabóca Bábszínház esetében nem csak szlogen az, hogy 0-100 éveseknek játszanak, hiszen repertoárjuk egy fontos részét jelentik a 4 éven aluliaknak szóló babaszínházi előadások, amelyekből az intézmény történetében először bérletet is hirdetnek bölcsődék, illetve óvodák kis csoportjai számára. Kiemelte, programjuk gerincét továbbra is ezek az előadások teszik ki. A tizenkét bemutatóból, amit a következő évadban tartanak nyolc szól gyerekeknek. A program gerince a népmesékre épít, amit mindig úgy igyekeznek megfogalmazni, hogy azok a minket körülvevő világot tükrözzék vissza. 

Azonban az életkori olló nem áll meg a kicsiknél, kifejezetten ifjúsági közönségnek szóló előadásaik is vannak, és lesz felnőtteknek szóló bemutató is. Elég csak a Meggyfa meséje című cigány népmese alapján készült, 18 éven felülieknek, azaz felnőtteknek szóló előadásra gondolni. Az érdeklődők idén minden hónap utolsó hétfőjén láthatnak felnőtteknek szóló előadást, majd a tervek szerint 2025-től megduplázzák ezt. A nem titkolt cél az, hogy egy idő után minden hétfőn legyen felnőtteknek szóló program.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Lamos Péter, a Veszprém 2030 Kft. ügyvezetője kijelentette, igyekeznek mindenben kiszolgálni azokat az igényeket, amiket a bábszínház jelez feléjük. Mivel lassan eléri az új épület az egyéves üzemeltetés mérföldkövét, a tapasztalatokat összegyűjtve azon dolgoznak a színházzal, hogy még jobb infrastrukturális feltételeket tudjanak biztosítani. Úgy vélte, a ház beváltotta a hozzá fűzött reményeket, gyönyörű környezet alakult, amit nagyon jól hasznosítanak a Kabócások. 

Polgári István, a V-Busz ügyvezető igazgatója kijelentette, a hasonló járatoknak, így a most induló bábszínházi járatnak, jó hagyománya van a városban, elég csak az uszodajáratokra gondolni. A Kabócával együttműködve, egyedi feliratok is feltűnnek majd a buszokon.

Brokés Judit, az AutiSpektrum Egyesület elnöke a Csillagbusz történetét elevenítette fel. A Csillagbusz 2016-ban indult, akkoriban már járta Judit az iskolákat szemléletformáló órákat tartva, de ez a program a tíz éven felüli korosztálynak szólt. Aztán egy éjszaka kipattant a fejéből az ötlet, hogy kéne egy könyv. Megkereste Stefanik Krisztinát, aki az ország egyik legelismertebb autizmus szakértője, és Bartos Erikát. Felkérte őket egy közös munkára, meglepetésére igent mondtak és sikerült forrást találnia a könyv kiadásához. Az volt az álma, hogy a könyv mindenhol ott legyen, megkaphassák az intézmények. Elárulta, nagyon jól használható a könyv más mellett a testvérek, a szomszédok szemléletformálására is. Ám a könyv életútja itt nem állt meg, hiszen a Kabóca megkereste őket, hogy mi lenne, ha a könyvből egy bábelőadás is készülne, most pedig várják a közös munkát.

Krámer György táncművész-koreográfustól megtudtuk, mindig is érdekelte a közélet, ezért vetette fel a Markó Róbertnek a beszélgetés-sorozat ötletét. Úgy fogalmazott, igyekszik kapcsolódni a színház évadához, szellemiségéhez és a tervek szerint két témakörben, hat előadás lesz: az első három október, november, december hónapban - hétfőnként.

A társulati ülésen bemutatták a Színművészeti Egyetem négy negyedéves bábszínész szakirányos hallgatóját, akik Veszprémben töltik az egész éves szakmai gyakorlatukat, és azt a kilenc új tagot is, aki rajtuk kívül itt dolgoznak majd a következő évadtól.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában