Segít a természet

2 órája

Immunrendszer erősítése természetes alapanyagokkal

A következő napokban még szép, csendes őszi idő várható, de hamarosan beköszönt az esős, fagyos időjárás. Időben meg kell kezdenünk az immunrendszer felkészítését, erősítését. Ha tehetjük, használjunk természetes alapanyagokat!

Veol.hu

Az őszi hónapokban az időjárás változása és a kevesebb napfény miatt az immunrendszerünk gyengülhet, így nagyobb a fertőzések kockázata. A természetes módszerek hatékonyan segíthetnek az immunrendszer erősítésében, és megelőzhetik a megfázást és influenzát

Az immunrendszer felkészítése az őszi járványok előtt nagyon fontos
Az immunrendszer felkészítése az őszi járványok előtt nagyon fontos
Forrás: illusztráció: Medve Zoltán

Íme 10 bevált jó tanács az immunrendszer erősítésére ősszel! 

  1. C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása
    A C-vitamin erősíti az immunrendszert, és segít megelőzni a megfázást. Fogyasszunk citrusféléket (narancs, citrom), piros paprikát, brokkolit és bogyós gyümölcsöket, mint a fekete áfonya vagy ribizli, amelyek kiváló természetes C-vitamin-források. Szálka Brigitta veszprémi dietetikus arra hívja fel a figyelmet, hogy nincs tiltott gyümölcs a cukorbetegek számára sem, csak figyelni kell a mennyiségre, valamint arra, hogy mikor és hogyan fogyasszuk. A veszprémi Szófia klinika regisztrált klinikai dietetikusa szerint "dédanyáink hagyományát folytatva, ha az almához néhány szem diót, mandulát, valamilyen olajos magvat eszünk, azzal lassítjuk a gyümölcs cukortartalmának felszívódását. Ennek az a magyarázata, hogy a diófélékben lévő rostok, zsírok, fehérjék szintén lassítják a szénhidrátok felszívódását."
  2. A D-vitamin pótlása
    Az őszi időszakban kevesebb napfényhez jutunk, ami csökkenti a szervezet D-vitamin-szintjét. A D-vitamin fontos az immunsejtek működéséhez. Érdemes D-vitamin-tartalmú ételeket fogyasztani (például hal, tojás, tejtermékek) vagy étrendkiegészítő formájában pótolni.
  3. Probiotikumok fogyasztása
    Az immunrendszer nagy része a bélben található, így a bélflóra egészsége kulcsfontosságú. A probiotikumokban gazdag ételek, mint a joghurt, kefir, savanyú káposzta és kimchi segíthetnek fenntartani a bélflóra egyensúlyát, és erősítik az immunrendszert.
  4. Gyömbér és fokhagyma rendszeres fogyasztása
    Mind a gyömbér, mind a fokhagyma erős gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Segítenek a fertőzések megelőzésében, és támogatják az immunrendszer működését.
  5. Cinkben gazdag ételek beépítése az étrendbe
    A cink egy fontos ásványi anyag az immunsejtek megfelelő működéséhez. Gazdag forrásai a tökmag, a napraforgómag, a hüvelyesek és a tenger gyümölcsei. A cinkhiány megnövelheti a fertőzések kockázatát.
  6. Méz és propolisz fogyasztása
    A méz és a propolisz természetes antibakteriális hatású, és támogatják az immunrendszert. Fogyasztásuk segíthet a légúti fertőzések megelőzésében és enyhítésében.
  7. Rendszeres testmozgás
    A mérsékelt intenzitású, rendszeres mozgás, mint például a séta, a kerékpározás vagy a jóga, segíti az immunrendszer hatékonyabb működését. Az aktivitás fokozza a vérkeringést, ami segíti az immunsejtek eljutását a szervezet különböző részeibe.
  8. Elegendő és minőségi alvás
    Az alvás kritikus az immunrendszer megfelelő működéséhez. Az elégtelen alvás gyengítheti az immunrendszert, ezért fontos, hogy napi 7-8 órát aludjunk, és kerüljük a késői lefekvést.
  9. Stresszkezelés és relaxáció
    A tartós stressz gyengítheti az immunrendszert. A stresszkezelési technikák, mint a meditáció, a légzőgyakorlatok vagy a jóga segíthetnek csökkenteni a stresszt, és ezzel hozzájárulnak az immunerősítéshez.
  10. Folyadékbevitel növelése
Vitaminforrások őszi időszakra
Forrás: illusztráció: Medve Zoltán

A megfelelő hidratáltság támogatja az immunrendszert, mivel a nyálkahártyák nedvesen tartása segít megakadályozni a kórokozók bejutását. Fogyasszunk elegendő vizet, gyógyteákat és meleg leveseket a hidegebb időszakban is.

Az immunrendszer természetes módon történő erősítése hosszú távon hozzájárulhat a fertőzések megelőzéséhez és az általános egészségi állapot javításához. Ezek az egyszerű, de hatékony módszerek könnyen beépíthetők a mindennapi rutinba. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában