Közösség

2 órája

Öregdiák-találkozó a Thuri-gimnáziumban

A Thuri György Gimnázium fennállásának 65. évfordulója alkalmából öregdiák-találkozót szervezett a tanintézmény. A jeles napon a délután folyamán az egykori nebulók és tanárok bejárhatták az alma mater termeit, az udvaron pedig az esti órákban rockkoncertet és néptáncbemutatót is láthatott a közönség.

Szabó Péter Dániel

– Sokak munkája tette lehetővé, hogy az ex-thuris diákok találkozója újra létrejöhetett – mondta el a rendezvény megnyitóján Dobos Tamás. A Thuri-gimnázium igazgatója felidézte, az 1950-es évek végén az akkori vezetők a bányász iparvárosnak egy gimnáziumot adtak. A tanítás a jelenlegi Várkerti általános iskola helyén indult meg 1959. szeptember 1-én tizenkét évfolyamos formában. 

 Sokan eljöttek az idei találkozóra, amelyet ötévente tart meg a Thuri-gimnázium Fotók: Szabó Péter Dániel

– Bölcs döntéshozók kellettek ahhoz, hogy településünkön meginduljon a képzés az akkori szocreál ideológia szerint a munkásosztály gyermekeinek értelmiségi nevelésére.  Aztán ahhoz a történethez, hogy ma itt lehetünk, kellettek emberóriások is. Gondolok itt többek között Bardócz Endrére, Újhelyi Gáborra, Kecskés Andrásnéra vagy épp Varga Karcsi bácsira. Olyan pedagógusegyéniségek voltak, akiknek valóban hivatásuk volt ez a szakma – hangsúlyozta Dobos Tamás, aki azt is elmondta, 1963 szeptemberében már egy teljesen új épületben indulhatott meg a középiskolai oktatás Várpalotán. Az elmúlt évtizedekben aztán rengeteg különböző tagozattal bővült az intézmény, amelyet a mai napig elhivatott pedagógusok „gondoznak”.

Az öregdiák-találkozón ezt követően néptáncbemutatót és operett-előadást is láthatott a közönség, valamint jó hangulatú koncertet adott az Anyu, ez hangos nevű zenekar. A program DJ Cupi jóvoltából retró diszkóval zárult. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában