„Magyarok fénye, ország reménye”

2024.08.15. 14:00

Ünnepi táncjátékra próbálnak a vadvirágosok (képgaléria, videó)

Kenyérszenteléssel és koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezés várja a pápaiakat augusztus 20-án. A szabadtéri színpadon „Magyarok fénye, ország reménye” címmel ünnepi táncjátékkal emlékeznek államalapító Szent Istvánra. A műsort a Pápai Vadvirág Néptáncegyüttes állította össze.

Haraszti Gábor

A próbateremben heti több alkalommal nagy létszámú csapat gyakorol az emlékünnepségre. A műsorban a pápai néptáncegyüttes táncosai mellett a Szó és Kép Színpad tagjai is szerepelnek. A táncjáték koreográfiáját Müller Zoltán művészeti vezető és Benkő Dávid táncművész álmodta színpadra.

Hetek óta gyakorolnak az előadásra a táncosok
Hetek óta gyakorolnak az előadásra a táncosok
Fotó: Haraszti Gábor

– Az előadásban moldvai, gyimesi, kicsit archaikusabb stílusú táncok, körtáncok kaptak helyet, a prózai részeket dalokkal, táncokkal egészítjük ki – mesélte a táncművész.

Goda Máté, a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület elnöke elmondta, az együttes teljes tánckara színpadra áll, közel hatvan fő, ők egészülnek ki a Szó és Kép Színpad tagjaival, Schuszter Dórával és Janus Norberttel.

– A szervezőktől szabad kezet kaptunk, természetesen az alkalomhoz, az államalapításhoz, Szent Istvánhoz, a magyar népi kultúrához – ami a profilunk is egyben – kapcsolódik a műsor. Július végén megkezdtük már a próbafolyamatot, a csapat lelkes, jól dolgozik, hetente legalább három alkalommal táncolunk, gyakorolunk. Jól haladunk, biztos vagyok benne, hogy jól fog sikerülni az előadás – bizakodott az egyesület elnöke.

Müller Zoltán művészeti vezető kiemelte, a műsorban a honfoglalás és az államalapítás történetét – többek között István és Koppány ellentétét – viszik színpadra prózai részekkel és táncjelenetekkel. A műsor fogatókönyvét Kiss György írta, aki a rendezésért is felel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában