Támogatás

2024.08.03. 09:00

Székely szoknyákat kapott a Sümeg Néptáncegyüttes

Tizenhárom székely szoknyával gyarapodott a Sümeg Néptáncegyüttes felszerelése a közelmúltban egy félmillió forintos támogatásnak köszönhetően. A Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház nyújtotta be a végül pozitív elbírálásban részesülő pályázatot a Csoóri Sándor Alaphoz.

Szijártó János

Erről Oszkai Réka, az intézmény igazgatója tájékoztatta lapunkat. Mint elmondta, a támogatás teljes összegét népviseletek beszerzésére fordították, amelyhez önerőt is rendeltek. A támogatásból vásárolt tizenhárom székely szoknya szövetből, bársonydíszítéssel készült hagyományos módon. A csoport repertoárjában szerepelnek székely táncok, amelyek feltétele a tájegységnek megfelelő viselet, így annak beszerzése nagyban hozzájárul a Sümeg Néptánccsoport színvonalas megjelenéséhez. Megtudtuk, hogy önerőből még szeretnék kiegészíteni a viseletet mellénnyel, inggel, blúzzal és köténnyel. 

A Sümeg Néptáncegyüttes a helyi rendezvényeken való fellépések mellett aktív részese a Kisfaludy dalkörnek és szervezője a népszerű táncházaknak
Fotó: Szijártó János / Napló

Oszkai Réka hozzátette, a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház biztosítja a Sümeg Néptáncegyüttes működését, a művészeti vezetők, Ihász László és Erdős Georgina oktatói díját, illetve fellépési lehetőséget is adnak. A Sümeg Néptáncegyüttes tagjainak tevékenysége példaértékű, hiszen nemcsak a helyi rendezvényeket színesítik előadásaikkal, hanem aktív részesei a Kisfaludy dalkörnek, szervezői a népszerű táncházaknak és jó hírét viszik Sümeg városnak is. A csoport április elején ellátogatott a Kék Iringó Néptáncegyüttes által szervezett fesztiválra, Székelyudvarhelyre, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesülettel együttműködve. Idén már több helyszínen is bizonyították tehetségüket, május végén például sikeres előadást szerveztek Sümegen a Gesztenyevirág Fesztiválon, ahol élő zenével, táncházzal, valamint az Ihász László és Erdős Georgina táncoktatók által rendezett és koreografált néptáncjátékkal mutatkoztak be. Az utánpótlás szervezésére is hangsúlyt helyeznek, így az elmúlt időszakban közel húsz gyermekkel bővült az együttes.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában