Kettős ünnep

2024.08.11. 11:30

Negyedszázados jubileum három napon át

Kettős ünnepet tartottak számtalan programmal Herenden a hétvégén. A település várossá nyilvánításának negyedszázados jubileumi ünnepsége adta az egyik okot az ünneplésre, illetve a X. Herendi Kézműves Feszt egy hármas kiállítással vette kezdetét augusztus 9-én a Pesovár Ernő Művelődési Házban. Majd szombaton és vasárnap az éjszakába nyúltak a különböző rendezvények, koncertek.

Benkő Péter

A világbajnok sportolók eredményeit hirdető kiállítás csak egy részét mutatja az elképesztő sikernek

Fotó: Benkő Péter/Napló

A Jazzy Funtazi, azaz Cz. Nagy Zsófia és Ladányi Péter remek zenés műsorával kezdődött el az a megnyitó pénteken, mely lényegében három kiállításról szólt. A negyedszázados jubileum kapcsán láthattuk a Herendi Vizuális Műhely alkotóinak munkáját, a X. Herendi Kézműves Feszthez kapcsolódó kézműves-kiállítást, illetve egy harmadikat, Herend kiváló sportolóinak kiállítását.

A Jazzy Funtsay műsorával kezdődtek a negyedszázados jubileum eseményei
A Jazzy Funtazi műsorával kezdődtek a negyedszázados jubileum eseményei
Fotó: Benkő Péter/Napló

– Mindez így együtt igen jól bizonyítja, hogy csodálatos dolog, hányféle formában nyilvánul meg a tehetség – mondta köszöntőjében Bati János, a művelődési ház igazgatója. – Olyan már volt Herenden, hogy a kézművesfesztivál kiállításával egy időben a Vizuális Műhely festményeit is láttuk, de mindezek most egy harmadik gyűjteménnyel gazdagodtak, emiatt különleges az idei program – hangsúlyozta. A Vizuális Műhely kapcsán emlékezett Kádár Tibor festőművészre, aki folyamatosan, féltő szemmel kísérte figyelemmel a műhely alkotóinak tevékenységét. A műhely ugyancsak jubilál, hiszen szintén huszonöt éve alakult, tagjainak műveit az emeleten láthattuk.

A kézműves-kiállítást a földszinten rendezték be, ahol a helybeliek sokféle technikával készült alkotásait láthattunk. Mind az alkotók, mind alkotásaik jól ismertek a közönség előtt, csak most mások, évről évre szebbek – a közönség szerint. Festmények, gyöngyösök munkái, lombfűrésztechnikával készült használati és dísztárgyak, számtalan forma, számtalan ötlet, magas színvonalú megvalósítás.

Három kiállítás együtt, egy helyen
Három kiállítás együtt, egy helyen
Fotó: Benkő Péter/Napló

A harmadik kiállítás pedig azt mutatta, mennyi olyan sportolója van a városnak, aki nem akármilyen eredményeket ért el. – Több ezer kupáról, éremről, relikviáról beszélünk, ezeknek egy része látható itt, hiszen csak a Herendi Modellező SE például ezeregyszáztizenkilenc érmet szerzett. Most világbajnokaink serlegeit, érmeit gyűjtöttük össze, ezek jó része látható a kiállításon – modellezőink mellett az aranyérmes taekwondósok vagy Gyurkó Alexandra úszó sikereinek bizonyítékai.

A megnyitó után Kerner Ferenc, a Herendi Modellező SE elnöke beszélt az egyesületről, és azokról a sokakat elbűvölő, misztikus tárgyakról, melyek ugyan nehezebbek a levegőnél, de képesek repülni. – A modellezés rendkívül összetett sport, különösen, ha valaki igen magas színvonalon űzi és a modelleket is maga készíti. A kiállítás ízelítőt ad az egyesület negyvenéves munkájából. A csillogó serlegek, érmek csak tárgyak, értékessé a hozzájuk fűződő élmények, emlékek és a befektetett munka teszi azokat. De a legfontosabb a kitűzött célokhoz vezető út, a folyamatos fejlődés. Kis csapatunkban mindig megvolt az a plusz, hogy összefogással akár a világ élvonalában is ott lehettünk – mondta, és alkotásra, sportra, versenyzésre s lehetőleg győzelemre biztatott mindenkit.

A világbajnok sportolók eredményeit hirdető kiállítás csak egy részét mutatja az elképesztő sikernek
A világbajnok sportolók eredményeit hirdető kiállítás csak egy részét mutatja az elképesztő sikernek
Fotó: Benkő Péter/Napló

Események három napon át a negyedszázados városban

A szombat délelőtt a Gasztro-kult főzőversenyről szólt a sportpályán, a tó mellett pedig Maróti Béla, a Magyar Ebtenyésztők Egyesületének életműdíjasa a Mohoskői Kennel vizsláival tartott látványos bemutatót, majd kezdetét vette a zene, indultak a koncertek. Este Jánszky Lajos László polgármester mondott köszöntőt, majd átadták az idei díjakat. Herendért oklevelet adományoztak a Herendi Modellező Sportegyesület számára, Herend Művészetéért oklevelet kapott Csiszár József, Herczeg Zsuzsanna és Tamás Ákos a város kulturális életében végzett áldozatos munkájáért, közösségi, társadalmi szerepvállalásáért, művészeti tevékenysége elismeréseként. A Herend Oktatásáért oklevelet Horváthné Páter Beatrixnak, a Herendi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola vezetőjének adományozták, míg a Herend Sportjáért oklevelet Darnai János taekwondoedző, Király Béláné, a Kenguru Torna Club vezetője és Fischer Ferenc vehette át. A Tiszteletbeli Herendi Polgár címet Simon Attilának, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójának adományozták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában