Galéria

2024.08.27. 18:00

Budapesten állít ki a Veszprémi Művész Céh

A fővárosban a Bartók Béla út 1. szám alatt található a Bartók 1 Galéria, melynek vezetői kikötötték, hogy kizárólag csoportos képzőművészeti kiállításokat fogadnak be. Ezzel a kikötéssel céljuk, hogy be tudják mutatni a Kárpát-medence régióinak művészeti életét. Ezért hívják meg kiállítani egy-egy régió művészeti egyesületeit, művésztelepeit. Tavaly a Balaton-felvidékről az almádi képzőművészek csoportja volt a vendég, idén pedig a Kulcsár Ágnes festőművész vezette Veszprémi Művész Céh kapott meghívót.

Őrsi Ágnes

Forrás: Veszprémi Művész Céh

Nem túlzás azt állítani, hogy óriási volt az érdeklődés a céh életében Balatonalmádi, Paloznak, Salföld után immár a negyedik idei helyszínen, a fővárosban megnyílt közös kiállítás megnyitóján. Kiemelt téma nem volt, a céh harminc művésze legkedvesebb, legújabb műveit ajánlhatta a tárlatra. Megnyitót Petrik Iván író, költő mondott, aki új irányból közelítette meg a művészetek és a való élet kapcsolatát. Mint mondta, nem véletlenül született meg az ökológiának nevezett tudományág, ami az élőlények és környezetük kapcsolatával foglalkozik. Az emberiség gyógyításra szorul, az állatok és növények pedig megértésre.

Forrás:  Veszprémi Művész Céh

– A talán kicsit túlértékelt civilizációs diadalmenetben ideje a bioszférán belül is értelmezni ember és környezet kapcsolatát – hangsúlyozta Petrik Iván. A 150 éve született felismerés mára élet-halál kérdéssé vált, művészeti tekintetben mára ez maradt az egyetlen igazán nagy és átfogó téma. Az ökológiai krízis világproblémává vált, a környezet ellen indított technológiai irtóháború minden helyen és pillanatban tetten érhető. Ellene a csodafegyver a képzelet visszafoglalása a művészetek, a művészek segítségével, akik képesek megragadni a holnap esetleg már hiába keresett pillanatot. A kiállítás minden darabján megfigyelhető az átéltség, a tudatosság, az érzékenység különböző stádiuma, a rendkívüli sokszínűség – fogalmazott. A kiállító Veszprémi Művész Céhvel kapcsolatban megjegyezte, hogy az a rendszerváltás környékén, vagy még előtte az első civil szervezet volt Veszprém vármegyében, művészeti egyesületként talán az egész országban. Úgy tűnik, a képzőművészek tartották legfontosabbnak annak idején az autonómiát, a szabad gondolatot, a fel- és elszabaduló alkotás örömét és mindezek közös, közösségi megélését. Ezek a dolgok örökzöld darabok egy értelmiségi slágerlistáján, húzta alá.

A hetente szerdán, csütörtökön és pénteken nyitva tartó Bartók 1 Galériában szeptember 7-ig látogatható a Veszprémi Művész Céh kiállítása. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában