A szervátültetés életet ment

2024.09.13. 20:00

Új vesét, és így új életet kapott Ildikó – a pápai hölgy több mint 8 évet várt a létfontosságú műtétre

Gyökeresen megváltozott Schlechtné Kósi Ildikó élete 2012-ben, miután vesebetegséget diagnosztizáltak nála. A Pápán élő hölgy elképesztő erőről és élni akarásról tanúbizonyságot téve 8 év 2 hónapot várt arra a bizonyos telefonhívásra.

Haraszti Gábor

A szervátültetés az adott szerv egyik szervezetből egy másik szervezetbe történő telepítését jelenti. Az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs osztályának közleménye szerint a magyarországi várólistákon közel háromszor annyian várnak szervre, mint ahány szervátültetés történik egy évben. A végstádiumú szervelégtelenségben szenvedők számára az egyetlen esély a túlélésre és a minőségi életre a szervátültetés, amely donorszervek nélkül lehetetlen. Azt, akinek szüksége van egy új szervre a betegsége miatt, az orvosi zsargon recipiensnek nevezi, a szervet adót pedig donornak. A transzplantált betegek várakozási ideje vesetranszplantációnál megközelíti a négy évet.

Schlechtné Kósi Ildikó több mint két évet várt az új vesére
Schlechtné Kósi Ildikó több mint nyolc évet várt az új vesére
Fotó: Haraszti Gábor

Ildikó kiskutyájával kedvesen fogadott pápai családi házukban. Aki nem ismeri a történetét, ránézésre meg sem mondaná róla, hogy milyen testi és lelki megpróbáltatásokon ment keresztül az évek során.

– 12 évvel ezelőtt azt vettem magamon észre, hogy fáradékony vagyok, ezért a férjemmel úgy döntöttünk, utánajárunk a dolognak – elevenítette fel a kezdeteket Ildikó. – Vérvétellel kezdtük, ebből kiderült, hogy a kreatinin-szintem, ami a méreganyagszintet mutatja, már 137, a normál érték 40 és 88 µmol/l között mozog. Szakorvoshoz küldtek, aki egyből Pécsre irányított, ahol biopsziát végeztek, melyből kiderült a diagnózis: IgA-nefropátia. Ez egyfajta vesebetegség, melynek kialakulásáért az A típusú immunglobulinok kóros szerkezete a felelős.

Heti három alkalommal járt dialízisre

Ildikó számára embert próbáló időszak következett: az orvosok fehérjediétát írtak elő neki, ami napi 50 gramm fehérjebevitelt jelentett. Elkerülhetetlen volt, hogy előbb-utóbb dializálni fogják, ez hét és fél évvel ezelőtt következett be, onnantól kezdve heti három alkalommal járt a kezelésre, télen-nyáron, munka mellett. A dialízis definíciója szerint a veseelégtelenség esetén a vér salakanyagoktól való megtisztítására szolgáló eljárás, melyet egy géppel végeznek.

A várólistára 2016-ban került fel, 2022-ben aztán felcsillant a remény, élődonoros vesefelajánlást kapott.
– Unokahúgom adta volna oda egyik veséjét – folytatta történetét Ildikó. – A vizsgálatok során minden érték rendben volt, a keresztpróba is negatív lett, kezdtünk örülni, aztán sajnos jött a rossz hír: a sebész nem vállalta a műtétet, mert kockázatos lett volna az unokahúgom számára.

Erre várok ezer éve...

Újabb hosszú, egyéves várakozás következett, aztán 2023 októberében jött az első riasztás.

– Összesen 91 laborom volt, minden érték tökéletes volt, azonban ekkor a CRP-értékem magas lett. Mint később kiderült, a vastagbelemben gyulladás volt, és ezért sajnos nem kaptam meg a vesét, sőt, az orvosok azt javasolták, hogy a vastagbélnek a szigmabél szakaszát ki kell venni, úgyhogy decemberben kés alá kellett feküdnöm. A gyógyulás után január végén kerültem vissza a várólistára, és következett megint a bizakodás időszaka. Soha nem felejtem el azt júniusi, csütörtöki napot, amikor ismét megcsörrent a telefon. Egy koordinátor hívott, mondta, hogy lenne egy vese, és kérdezte, hogy szeretném-e. Természetesen igent mondtam, hiszen erre vártam hosszú évek óta. 15 perccel később már itt is volt a mentőautó, szirénázva mentünk Budapestre. A műtét problémamentes volt, egy 55 éves magyar nő veséit ketten kaptuk meg. Az ébredés után az első dolgom az volt, hogy megnézzem, van-e sebem, mert ha igen, az azt jeleni, hogy sikeres volt a műtét.

Műtétre várva
Műtétre várva
Fotó: Schlechtné Kósi Ildikó

Ildikónak a műtét utáni időszak sem volt könnyű, hiszen a folyamatos kontrollok mellett 12-féle gyógyszert kellett szednie, ami mára lecsökkent, de figyelnie kell a kilökődés-gátlóra, időre pontosan kell bevenni mindennap kétszer. Sokat segített a felépülésben, hogy hamar hazamehetett és otthon gyógyulhatott.

Ildikó már fut és a kertben tevékenykedik
Ildikó már fut és a kertészkedik
Fotó: Haraszti Gábor

– Férjemmel itthon nagyon odafigyelünk a higiéniára. Most már engedélyt kaptam, hogy fussak, a futópadon nemrég 2,3 kilométert kocogtam, és a kertben is rendszeresen tevékenykedem – mesélte büszkén Ildikó.

Zárásként arra a kérdésre, hogy mit üzenne sorstársainak, azt mondta, legyenek türelmesek, mert meg fog jönni a várva várt vese, de mindenképpen ellenőriztessék, hogy megfelelően vannak-e fent a várólistán. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában