12 csapat fog küzdeni

Tegnap, 7:00

Magyar Buhurt Fesztivál - középkori harcosok csapnak össze a Veszprémvölgyben (képgaléria, videó)

Immár harmadszor lesz középkori nap Veszprémben, ezúttal október 12-én a Veszprémvölgyben, ahol egymásnak feszülnek a páncélos harcosok. Cseh, bolgár, román, horvát és magyar buhurt klubok érkeznek, hogy megvívjanak a dicsőségért.

Juhász-Léhi István

Hegedűs Barbara alpolgármester szerint az októberi esemény egy igazi kuriózum, egy nagyon érdekes program a városi rendezvények között. Mind a középkori lovagi életérzést átadja, mind a különböző művészeti és a múzeumhoz kapcsolódó tevékenységekről is kézzelfogható benyomást szerezhetnek az érdeklődők, ráadásul egy igazán színes családi program várja majd a látogatókat. 

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója kijelentette, nagy örömükre szolgál, hogy immár harmadik alkalommal a Magyar Buhurt Szövetséggel közösen megszervezhetik a középkori veszprémi napot. A buhurt torna mellett középkori zenét is lehet majd hallgatni, illetve kirakodóvásár is lesz, a gyerekeket pedig különböző programok várják. Mindezek mellett a Laczkó Dezső Múzeum is különböző érdekes, a középkorhoz kapcsolódó programokkal készül minden korosztály számára. A helyszínről, a Kolostorok és kertekről elmondta: a nagyszerű rendezvényhelyszín a középkor szempontjából is kiemelkedő fontossággal bír. A Laczkó Dezső Múzeum ugyanis több ásatást is folytatott ezen a területen, több középkori lelet is bekerült innen az intézménybe. 

A kísérőprogramokkal ezeket próbálják életre kelteni, megismertetni a nagyközönséggel, játékos formában a gyerekekkel is. Hangsúlyozta, fontosnak tartják, hogy a hozzájuk bekerülő tárgyak ne csak a vitrinekben lehessenek megtekinthetőek, és a raktárakban pihenjenek, hanem életre keljenek. Kiemelte azt is, hogy szívükön viselik a hagyományőrzést is, hiszen ez az egyik legnagyszerűbb módja annak, hogy tényleg megismerjük a korszakokban az emberek életét, hogy hogyan éltek.

Ujvári Ádám, a Magyar Buhurt Szövetség elnöke elárulta, a rendezvényen az egyik legnagyobb szerepet a buhurt verseny kapja, amit ők szerveznek. A buhurt egy modern küzdősport, ami ezen sportok szabályait, illetve technikáit ötvözi középkori felszerelésekkel. Felhívta a figyelmet: ez tényleg egy verseny, és nem koreográfiát fognak látni majd a rendezvényre látogatók. Hozzátette, minden évben egyre több versenyző érkezik Veszprémbe erre az eseményre, a régióban az egyik legnagyobb versennyé nőtte ki magát. Idén nemcsak Magyarországról, hanem Csehországból, Szlovákiából, Romániából és Lengyelországból érkeznek a versenyzők.

A megmérettetés különböző szakaszaiban hagyományőrzők is pályára lépnek majd, ők bemutatókat is fognak tartani. Kiderült az is, hogy 12 csapat fog megküzdeni egymással, formációnként öt versenyzővel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában