Könyvbemutató

2024.09.13. 17:00

Nagyvárosba került falusi lányok bukása és a szerzetesek kételyei – egy ferences emlékei a bakonyi bencéseknél

A nagyvárosba elkerült falusi lányok gyakori bukását és a szerzetesek kételyeit mutatják be többek közt egy ferences szerzetes kisregényei. Kötetét a bakonybéli Gellért Ünnep keretében mutatják be a bencés szerzetesközösség Szent Mauríciusz Monostorában.

Rimányi Zita

Puskás Ferenc P. Hugolin, írói álnevén Remetei Ferenc gyergyóremetei születésű ferences szerzetes, plébános alkotó emberként, íróként, lelkigyakorlat-vezetőként és misszionáriusként is szerteágazó tevékenységet fejtett ki. A szerző írásai a kommunizmus alatt nem jelenhettek meg, de kéziratos hagyatékában számos novella, karcolat, kisregény és színmű található. Életművének összegyűjtését és kiadását, a szülőfalu polgármesteri hivatalával összefogva az Erdélyi Ferences Rendtartomány vállalta.

A falusi lányok gyakran útnak indultak a nagyvárosokba szerencsét próbálni
A falusi lányok gyakran útnak indultak a nagyvárosokba szerencsét próbálni 
Fotó: Fotóillusztráció / Forrás: Fortepan, Library of Congress

Remetei Ferenc kisregényeiben olyan kérdéseket jár körül, amelyekről az adott korszakban kevesen vagy csak felületesen írtak. Például a nagyvárosba elkerült falusi lányok gyakori bukását, a földtől, a szülőfalutól való eltávolodást, a rendházak életét és a szerzetesek kételyeit mutatja be, így egy általunk kevéssé ismert világot tár elénk, nem legendákat

Ferences szerzetes mutatja be kisregényeiben az erdélyi falvak életét, emeli a szépirodalomba lakosaikat, írásai örökérvényűek
Ferences szerzetes mutatja be kisregényeiben az erdélyi falvak életét, emeli a szépirodalomba lakosaikat, írásai örök érvényűek 
Fotó: Fotóillusztráció / Forrás: Fortepan, Vízkelety László

Ugyanakkor, bár az írásokban gyakran felismerhetőek a szülőfalu helyszínei és emberei, ezek a Remetei Ferenc által a szépirodalomba emelt történetek szinte bármely faluban vagy kisvárosban megeshettek volna, tanulságai pedig általános és örök érvényűek.

A ferences szerzetes írásait tartalmazó kötet borítója
A ferences szerzetes írásait tartalmazó kötet borítója
Forrás:  szervezők

Szeptember 26-án 17 órakor kezdődik a bakonybéli Gellért Ünnep keretében szentmise a Szent Mauríciusz Monostor templomában. Azt követően a látogatóközpontban 18.30-tól mutatják be Puskás Ferenc P. Hugolin, Remetei Ferenc gyergyóremetei születésű ferences szerzetes Különös emberek című kötetét. Az eseményen részt vesz Daczó Katalin szerkesztő, Jonica Xénia, az Erdélyi Ferences Gyűjtőlevéltár levéltárosa és Laczkó-Albert Elemér gyergyóremetei polgármester.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában