Vissza az Anjou-korba

2024.09.13. 19:00

Apródok jelentkezhetnek a cseszneki várba, kedvcsinálónak mutatjuk a lovagavatást (képgaléria, videó)

Megint különleges középkori kalandra vár mindenkit Csesznek várában a Himfy Bandérium. Az Apródok Napja tulajdonképpen egy fegyvernökpróba: a jelentkezők elkészíthetik címerpajzsukat és más fortélyokra tehetnek szert, oskolázhatják magukat íjászatban és karddal a kézben helytállhatnak. Mutatjuk, mikor és milyen területeken pallérozhatják még tudásukat.

Rimányi Zita

Akárcsak a múlt évben, idén is megrendezi a cseszneki vár és a Himfy Bandérium a Bakony őrének nevezett erődítményben az Apródok Napját. Október 5-én, szombaton 10 és 14 óra között a gyerekek elkészíthetik saját címerpajzsukat, kipróbálhatják az íjászatot, a kardvívást, és megismerhetik a középkori harci technikákat. A nap során a hagyományőrzők bemutatják nekik a korabeli hadi és köznapi viseleteket, és akik sikeresen teljesítik a próbákat, a vár hivatalos apródjaivá válhatnak.

Ilyen a lovagavatás és a várkisasszony eskütétele a Himfy Bandérium hagyományőrzőinél
Ilyen a lovagavatás és a várkisasszony eskütétele a Himfy Bandérium hagyományőrzőinél
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Már tavaly is tartottak fegyvernökpróbát a cseszneki várban. Ha számadás során tudásodról bizonyságot teszel, Csesznek várának apródja leszel – ezzel hívta akkor a Himfy Bandérium a kicsiket és a nagyokat az Apródok Napjára a középkorból ránk maradt kőfalak romjai közé. A helyszínen jelentkezők, több vállalkozó kedvű ifjú és hölgy teljesítette a játékos kihívásokat. Pallérozhatták tudásukat hadi és köznapi viseletek terén, s részesei lehettek hadifelszerelések bemutatójának.

Idén délelőtt tíz órakor kezdődik a címerpajzskészítés, a viselet- és a fegyverbemutató, az íjász- és a hajítófegyver-iskola, a vívóiskola, majd 13 órától az apródjelöltek számadása, avatása, végül az apródok tisztelgését és a koszorúzást tartják meg.

 

A lovagi feladatokra készülő apródoknak egykor számos fegyvernemben kellett kellő tudásra szert tenniük
A lovagi feladatokra készülő apródoknak egykor számos fegyvernemben kellett kellő tudásra szert tenniük
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Az apródképző egyik célja, hogy a csesznekiek, a fiatalok, a gyerekek is jobban megismerjék múltjukat, településük történetét, és a távolabbról érkezőkkel a hagyományőrzők ugyancsak szeretnék megismertetni a kultúránkkal kapcsolatos gondolkodásmódjukat. Remélhetőleg így a jövőben egyre többen korhű öltözetekben vehetnek majd részt például viseletbemutatókon, és mind többen válnak kíváncsivá történelmünk részleteire.

Az apród eredetileg nemesi származású ifjú, akit lovaggá válása során valamely előkelő főúr vagy fejedelem udvaránál neveltek. Tavasszal Zircen az egykori királyi udvarházat megelevenítő eseményen a Himfy Bandérium lovagavatást tartott, azaz tulajdonképpen tagjai sorába felvette az egyik cseszneki várkisasszonyt és a férfit, aki a lovagi erények megőrzését tartja fontosnak, az Anjou-kor hagyományaihoz hűen. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában