Filmes utcazene

2024.07.12. 09:00

Augusztusban startol a II. Balatoni Filmzenefesztivál

Augusztus 9–11-e között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzenefesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők filmjeinek főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek.

Veol.hu

A fesztivál mottója: Ahol a képzelet és a zene találkozik. Az exkluzív helyszínt mindkét esti koncerthez a Kerényi Imre Kult Magtár szolgáltatja. A fesztivál első napján, augusztus 9-én, pénteken a Fool Moon együttes Vocal Recall című filmes acappella-estjét és a Hot Jazz Band koncertjét hallgathatják meg a filmek és a zene szerelmesei. Az acappella-formáció tagjai saját gyermekkoruk kedvenc filmjeinek zenéi által idézik meg a 80-as-90-es évek legnagyobb filmsikereit, mint a Neverending Story, a Koktél, a Flashdance vagy a Bud Spencer–Terence Hill-filmek betétdalai, míg az esti koncert a big bandtől megszokott módon a békebeli magyar filmek játékos és lélekkel teli hangulatát – Meseautó, Mindig az a perc, Halló Irén, Mézga Géza – hozza el Balatonalmádiba.

Forrás: filmzenefesztival.hu

10-én, szombaton Kalmus Felícián csellóművész új, Moovienight című műsorában filmtörténeti klasszikusokat dolgoz fel a Casablancától a legújabb James Bond-film betétdaláig. Ugyanezen a napon az óbudai Danubia Zenekar fellépésén a legmonumentálisabb filmvilágslágerek – mint az Egy asszony illata, a Star Treck főcímdala, a Macskajaj zenéje, vagy a Volt egyszer egy vadnyugat főtémája szólalnak meg szimfonikus hangszerelésben.

11-én, vasárnap Alpár Balázs zeneszerző együttese, a Fugato Orchestra betekintést kínál a nézőknek a filmes kulisszák mögé. Zenekaruk interaktív estjén eljátssza és megmutatja, hogyan illeszkedik a zene a filmes miliőbe, hogyan képes érzelmeket közvetíteni, képviselni vagy felnagyítani a film által keltett hatást. A kamarazenekari formáció ismert filmes dallamokból és Alpár Balázs saját szerzeményeiből válogat. A fesztivál záróeseménye a jövőre harmincéves Isis Big Band Showtime című koncertshow-ja lesz, akik olyan ikonikus előadók filmbetétdalait adják elő, mint Tina Turner, Elton John, Michael Buble, Natalie Cole, Adele, Stevie Wonder, a Guns ’N’ Roses, az Aerosmith és Loui Armstrong.

Mindhárom napon lesz filmes utcazene: az Erzsébet ligetben és a Pannónia Kulturális Központ előtti téren Balatonfüred Városi Koncert Fúvószenekara, a Zalai Balaton-part Koncert Fúvószenekar és a Pomázi Tűzoltózenekar idéz meg filmes slágereket a kedvcsináló ingyenes szabadtéri koncerteken. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában