Az egyiknek ragad a kalapja, a másiknak nem

2 órája

Mindhalálig: Több kuka is megtelik mérgező gombákkal

Mennyiből előzhetjük meg a náthát? Mennyibe kerül a gyömbér, a fahéj, a méz, a citrom? Erre kerestük volna a választ, de úgy alakult, hogy leragadtunk Sági Judit gombaszakellenőrnél a veszprémi vásárcsarnokban. Nem csak a "mindhalálig szeretlek" feliratú pulcsija miatt.

Juhász-Léhi István

– Hoznak ehetőt és mérgezőt is, mindenféle gombákat kapok, attól függően, ki mennyire ismeri a gombákat – magyarázza érdeklődésemre Sági Judit gombaszakellenőr – akin észrevétlenül ott van egy "mindhalálig szeretlek" feliratú pulcsi – a keddi piaci napon. – A karbolszagú csiperkéből nagyon sokat kapok, az nagyon ellepte a mezőket, hatalmas folyásokban van. A kis füstfoltjáról lehet felismerni, és a fiatalon szögletes kalapjáról – teszi hozzá.

Mindhalálig szeretlek
Mindhalálig szeretlek: munkában Sági Judit gombaszakellenőr
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Pár másodperces keresgélés után már mutatja is a szögletes kalapkát, azt, hogy fiatalon füstfoltja van, és fogaskerékszerű lemeze, mintázata, no meg hengeres, hosszú, fényes tönkje. Persze közben jár Judit keze. Zsupsz, repül is valami a kukába. Rá is kérdezek: mi lett kidobva?

– Csengettyűgombát dobtam ki éppen, de ebben a kukában van világító tölcsérgomba, vagy begöngyölt színű cölöpgomba, ami halálosan mérgező – hőkölnek hátra a mellettünk kíváncsiskodók velünk együtt. – Nem ehető gombák, fakógombák, pókhálós gombák, ebben minden van. A negyedik kukát töltöm meg a mérgező gombákkal – jegyzi meg. Judit elárulja, otthon, Várpalotán is vállal gombaellenőrzést. Kitette a telefonszámát, nyugodtan lehet keresni, mert a vásárcsarnokban kedden, pénteken "rendel" fél 6-tól délután fél 2-ig, és szombaton fél 6-tól fél 10-ig.

Mindhalálig szeretlek

Érdekes, gombavizsgálattal kapcsolatos történetre kérdezek rá később. Judit némi gondolkodás után elmeséli, hogy volt egy olyan esete, mikor egy néni hozta a sötétlila pókhálósgombát, és azt mondta, hogy pontosan olyan, mint amit tegnap a szomszéd hozott, ami egy szemcsésnyelű fenyőtinóru volt.

Mindhalálig szeretlek, áll Sági Judit pulóverén. A gombaszakértő azért van, hogy erre ne kerüljön sor
Mindhalálig szeretlek, áll Sági Judit pulóverén. A szakellenőr azért van, hogy erre ne kerüljön sor
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

– Annyiban hasonlítanak egymásra, hogy gomba mindkettő, semmi másban – mondja a szakember. – A szemcsésnyelű fenyőtinóru egy csöves gomba, a pókhálós gomba lemezes. Az egyik lila, a másik sárga. Az egyiknek ragad a kalapja, a másiknak nem. A néni azt mondta, hogy azért a biztonság kedvéért behozta. Nagyon jól tette – idézi fel.

Egyébként az esetleges kukázás is ki van zárva, mert természetesen megsemmisítik az étkezésre alkalmatlan gombákat. – A veszprémi piacon az emberek jól ismerik a gombákat, itt még a pályafutásom alatt gyilkos galócával nem találkoztam. Azt felismeri mindenki, aki gombászni kezd – mondja Judit, miközben a rajta lévő pulcsin mutatja a légyölő galócát és a mellette olvasható "mindhalálig szeretlek" feliratot. 

Mondja azt is, hogy a Bakonyban, a Balaton-felvidéken a vargányát nagyon szereti mindenki meglelni. De az őzlábgombát, a pöfeteget, a csiperkéket vagy a mezei szegfűgombát ugyancsak. A csarnokból kifelé még látom, hogy a citrom kilója 1280 forint, a fokhagymáé 2980, az 500 grammos akácméz 2000 forint. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában