Pápai Tárlat

2024.06.14. 14:00

Pápai alkotók műveiből nyílt kiállítás (galéria)

12 év kihagyást követően ismét megnyílt a Pápai Tárlat. A pápai és pápai kötődésű alkotók válogatáskiállítása a Pannonia Reformata Múzeum időszaki kiállítóterében kapott helyet, ahol összesen 23 művész alkotása tekinthető meg.

Haraszti Gábor

Több mint százéves múltra tekint vissza a Pápai Tárlat, hiszen az elsőt 1923-ban tartották. Olyan tradíció ez, melyet nem szabad a múlt homályába veszni hagyni – hangsúlyozták a rendezvény kezdeményezői, Tóth Kálmán, Kerpel Péter és Kocsis Tibor, kiemelve, hogy A Kör – Pápai Képzőművészeti Csoport és a Pannonia Reformata Múzeum együttműködésének eredményeképpen valósulhatott meg az esemény. Köntös László gyűjteményi igazgató köszöntőjében úgy fogalmazott, a kiállító művészeket sok minden összeköti és megkülönbözteti, de egyetlen dolog biztosan összekapcsolja, ez pedig a pápaiság.

23 alkotó 60 műve látható a kiállítótérben
23 alkotó 60 műve látható a kiállítótérben
Fotó: Haraszti Gábor/Napló

– Egy globalizált világban óriási dolog újra felfedezni, kimondani, megfogalmazni a lokalitást. Nagyon nagy megtiszteltetés a számunkra, hogy a pápai művészek a Pannónia Reformata Múzeumban állítják ki műveiket, örömmel adunk helyet bármikor a pápai művészeknek, mert az a mi hitvallásunk is, hogy tartsuk meg azt, ami a miénk.

A tárlat Balogh László, Bedők János, Boros Zita, Cserneczky Attila, Drabant András, Ézsiás István, Fekete Gábor, Kerpel Péter, Kiss László, Lukács Katalin, Masszi Ferenc, Mező Lászlóné, Molnár Lajos, Nikolausz Krisztián, Persaits László, Ruttmayer-Kajtár Szilvia, Tóth András, Tóth Kálmán, Ughy István, Ughy Miklós, Ürmös Péter, Varga-Pesei Petra és Zsuppán István munkáját mutatja be. 

Hegyeshalmi László képzőművész, kurátor megnyitóbeszédében kiemelte, ilyen jelentős, nagy hagyományokkal rendelkező, közel 30 ezres városnak, mint Pápa, szüksége van egy hazai és nemzetközi mércének és kritériumoknak is megfelelő művészeti galériával, kiállítóhellyel.

Pápai alkotók műveiből nyílt kiállítás
Pápai alkotók műveiből nyílt kiállítás
Fotó: Haraszti Gábor/Napló

– A kiállításon szereplők életpályája sokféle. Vannak a kiállításnak doyenjei, akik hetvenen, nyolcvanon túl már nagyon komoly életművel rendelkeznek, vannak, akik nemzedékeket nevelnek a vizuális műveltségre, a vizuális kultúrára, de fontosak azok a fiatalok, akik a református gimnáziumban tanítanak, és a következő generációknak adják át tudásukat, és inspirálják őket. A tárlat fontos a művésznek, a közönségnek, a fiatalabb és a felnövő legfiatalabb generációnak, fontos szerepet tölt be a város kultúrájában, vizuális műveltségében – emelte ki a kurátor.

A megnyitón Molnár Ignác orgonajátékkal, Horváth Márta szavalattal működött közre. A kiállítás szeptember 14-ig hétfő és vasárnap kivételével 10 és 18 óra között tekinthető meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában