Meglepetés

2024.06.29. 08:00

Múzsák kertje madarakkal

Nagy sikerrel zajlott egy évvel ezelőtt a Művészetek Háza és a Veszprémi Művész Céh közös rendezvénye, a Múzsák kertje a Dubniczay-palota udvarán, ahol alkalmanként két-két művésszel ismerkedhetett meg a közönség. Úgy adódott, hogy idén a Múzeumok éjszakája rendezvényfolyamának is lett egy ilyen nevű programja. Hogy miért kerülhetett rá sor, az még a meghívott művésznek, Jáger Istvánnak is meglepetés volt.

Őrsi Ágnes

Dohnál Szonja, Grászli Bernadett és Jáger István Fotó: Buzás Jáger Anikó

Rendhagyónak bizonyult az is, ahogyan a beszélgetőtársak, Dohnál Szonja és Grászli Bernadett művészettörténészek feloldották a rejtélyt. A rendkívüli Múzsák kertje-beszélgetést azért szervezte a Művészetek Háza Veszprém, hogy méltó körülmények között tudják átadni Jáger István grafikusművésznek azt a szakmai nívódíjat, amit a Veszprémi Tavaszi Tárlaton kiállított munkájáért (Az óvári kilátó Almádiban) ítélt oda a Kulturális és Innovációs Minisztérium. 

Dohnál Szonja, Grászli Bernadett és Jáger István Fotó: Buzás Jáger Anikó 

A találkozóra érkezett vendégek ez alkalommal magát a grafikát is láthatták Jáger István további munkái között, amikről a művész elmondta, magáért, a rajz öröméért dolgozik. Pedagógus szülei körében sokat rajzolt otthon, majd a várpalotai gimnáziumban Újhelyi Gábor iránymutatásait követte. Talán nem volt bátorsága a képzőművészetire jelentkezni, útja a szombathelyi tanárképző főiskolára vezetett, ahol csodálatos időszakot töltött Szurcsik János és Horváth János festőművészek tanítványaként. A következő „iskola”, amit kiemel, az Ajkai Grafikai Műhely, ahova grafikusként befogadták, és ahol elkezdte felfedezni a rézkarckészítés titkait. 

Kísérletező, innovatív művész Jáger István, aki Fábián László grafikusművésszel közös munkáikból is hozott néhányat, például az Almádi Madaras Naptárt. Kiderült, hogy a grafika nem csak fekete-fehér, hogy milyen szép lehet egy színes rézkarc, hogy a rengeteg bemutatott eszközt (karcolótű, borzoló, sokféle kés stb.) mikor mire használják. Láttuk a listákat önálló és csoportos kiállításokról, az elért eredményekről. A ráadásként szervezett Múzsák kertje-beszélgetés szinte az összes érzékszervünkre hatott; nem csak megnéztük, meg is foghattuk a karcolt rézlemezt, a linómetszetet, amiről a levonatok készülnek, magukat a kész képeket, az eszközöket, közben pedig egy francia lány, Elise Nelly saját gitárkíséretével előadott, angol és francia nyelvű dalait hallgattuk. Szinte a búcsú pillanataiban hangzott el Jáger István vallomása, miszerint a művészetek „tettestársa” a matematika, legyen szó zenéről vagy grafikáról. Ezt az állítást vita nélkül el tudom fogadni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában