Szín-Vonal

2024.07.01. 12:00

Művészeti oktatás szép példákkal

A Szín és Vonal Művészetoktatási Közhasznú Alapítvány által működtetett badacsonytomaji székhelyű Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola oktatását a Magyar Művészeti Akadémia tagjai közül többen is hatékonyan támogatják.

Szijártó János

Erről beszélt legutóbbi tájékoztatójában Baranyai Zoltánné címzetes igazgató, összegezve az elmúlt hónapok tapasztalatait.

Somogyi Győző otthonában fogadta a Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola tanulóit
Somogyi Győző otthonában fogadta a Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola tanulóit
Forrás: Szín-Vonal iskola

– A magyar képző- és iparművészet legkiválóbb alkotóival való személyes találkozások, beszélgetések, műhelymunkák nagyon nagy hatást gyakoroltak tanulóinkra. Olyan művészekkel, alkotásokkal találkozhattak, akik munkássága, életszemlélete, hitvallása, személyisége pozitív példát mutat számukra. Júniusban tanulóink Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész, restaurátor pannonhalmi galériájába látogattak el, aki feladatának tartja az üvegművészet átörökítését a fiatalabb generációk számára. A több évtizedes pedagógiai gyakorlattal rendelkező akadémikus bemutatta a galéria magyar és külföldi kiállítóinak műveit. Alkotásain keresztül szemléltette az építészeti üvegmunkák, a restaurátori tevékenység, a kabinetüveg-festmények és a köztéri üvegszobrok műfaját. Beszélt az üvegművészetről, saját művészeti hitvallásáról, művészetoktatási elkötelezettségéről. A diákok Hefter Vivien és Hefter Brúnó segítségével a múzeumpedagógiai foglalkozáson beavatást nyertek az üvegművészet műhelytitkaiba, a jól felszerelt bemutatóműhelyben üvegmozaikokat készíthettek – mondta Baranyai Zoltánné.

Elmélyült alkotó munka folyt a Hefter galériában a közelmúltban
Elmélyült alkotómunka folyt a Hefter galériában a közelmúltban
Forrás: Szín-Vonal iskola

Mint megtudtuk, az előző hónapokban is gyűjthettek tapasztalatot a Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola tanulói. Az intézmény diákjai áprilisban Csáji Attila Munkácsy Mihály-díjas festőművész, grafikus, fényművész életmű-kiállításában gyönyörködhettek a budapesti Vigadóban. Az akadémikus járt már az iskolában és a tanítványok munkáit megismerve dicsérettel illette a Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskolában folyó magas szintű művészetpedagógiai munkát.
Májusban Salföldön jártak a diákok, akiket Somogyi Győző, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas grafikus és festőművész fogadott. Az akadémikus a diákoknak megmutatta az otthonában lévő kiállítását, a Balaton-felvidékről készített hangulatos képeit, a magyar hősök és szentek arcképcsarnokát, a magyar vitézekről készített tanulmányait, nagyméretű alkotásait, valamint a huszárhagyományokhoz kötődő tárgyait. A műtermében az alkotások kapcsán beszélt a művészet céljáról, a vizuális kifejezési eszközök, a képzőművészet iránti fogékonyság fontosságáról és türelmesen válaszolt az érdeklődő diákok minden kérdésére. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában