Via Calvaria

2023.10.27. 15:00

Új szakrális-turisztikai túraútvonal a Bakonyban

Új, szakrális-turisztikai túraútvonalat, a Via Calvariát mutatta be Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében a Magyarpolányi Német Nemzetiségi Egyesület.

Forrás: VEB2023 EKF

A magyarországi Via Calvaria egy észak-dunántúli túraútvonal, amely 14, többségében német gyökerű település Kálvária-építményeit köti össze egymással. A Via Calvarián útra kelők gyönyörű pannon tájakon, a Bakonyban és a Balaton-felvidék dombjain haladhatnak egyik kálváriától a másikig, útközben pedig elcsendesedésre alkalmas, lélekemelő helyeken („csendhegyeken”) időzhetnek el.

A Via Calvaria nem véletlenül kapta a Csendhegyek útja elnevezést, hiszen egy olyan észak-dunántúli túraútvonalról van szó, amely 14 Kálvária-építményt köt össze egymással a Bakony erdein és a Balaton-felvidék csodás tájain keresztül, ahol a résztvevők nem csupán a tájban gyönyörködhetnek, hanem lehetőségük van megélni a slow turizmus lényegét, amelynek lényege a befele fordulás, az elmélyülés és az elcsendesedés.

A túraútvonalakkal kapcsolatban fontos tudni, hogy olyan helyen haladnak, amelyek nem járhatók be autóval, mivel a célunk kifejezetten az, hogy gyalog, biciklivel, vagy akár lóháton, de mindenképpen olyan eszközzel járjuk végig az adott útvonalat, amely segíti az elcsendesedést.

Az útvonalak megtervezése Futó János, a Zirci Természettudományi Múzeum egykori igazgatójának és geológusnak a nevéhez kötődik, aki külön figyelmet szentelt arra, hogy az ne érintse a Kéktúrát, a Jakab-utat és Mária-utat csak néhol keresztezze, tehát egy teljesen új útvonalat hozzon létre, amely a különleges természeti jelenségeket érinti.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában