Őrzik a karnagy hagyatékát

2023.07.08. 09:00

Kollár Kálmán maradandót hozott létre Veszprém kóruséletében

A Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság (VLFK) koszorúzással és koncerttel emlékezett június 29-én egykori karnagyára, Kollár Kálmánra.

Benkő Péter

A Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság ízelítőt adott széles repertoárjából Fotó: Nagy Lajos

Szergej Rahmanyinov Bogoroditse djevo című kórusművét adták elő a panteonban Varga Áron vezényletével. A társkarnagy, Lukács Elek beszéde után megkoszorúzták a Kollár-emléktáblát, a zeneiskolában a VLFK Búzavirág gyermekkara énekelt, majd közösen szerepelt a VLFK-val, végül a nagy kórus adta elő műsorát. 
Lukács Elek beszédében emlékezett rá, 2021 őszén vették át Varga Áron karnagytársával a kórustársaság szakmai vezetését. 
– Ekkor 12 fős tagság fogadott minket, legfőképp olyanok, akik még énekeltek Kollár Kálmán keze alatt. Változatos, viharos éveket élt át a kórus a legendás karnagy halála után, karnagyok jöttek-mentek, de egyvalami mindig megmaradt a tagokban: a szent akarat, mely átsegítette a kórust hullámhegyeken és -völgyeken. Mára a tagság közel megháromszorozódott a másfél évvel ezelőtti állapothoz képest. Számos új és régi-új taggal bővült az éneklő egyesület, amely tovább élteti Kollár Kálmán szellemi hagyatékának talán a legnagyobb részét képező Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaságot – mondta el a karnagy, kihangsúlyozva, korunk tömegkultúrája, a giccs és az értéktelenség széles körű terjedése, támogatása nem olyan világot teremtett, amelyikről nagy elődeink álmodtak, amelynek egész életüket szentelték. 
Kodályt idézve folytatta: 
– Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának. Jómagam, karnagytársam és a teljes Liszt-kórus azért dolgozik, hogy önmagunk és környezetünk számára megteremtsük az igényt és a lehetőséget arra, hogy meglévő értékeinket ápoljuk, és új értékeket teremtsünk. 
A Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság hálás és meleg szívvel emlékezik Kollár Kálmánra. Emlékét megőrzik, hagyatékát ápolják. Ebben a szellemben helyezték el a koszorút szeretett, néhai karnagyuk emléktáblája előtt. 
A program Kollár Kálmán-­emlékkoncerttel folytatódott a Csermák Antal Zeneiskolában, ahol előbb a VLFK Búzavirág gyermekkara énekelt egy-egy Bartók Béla-, Bárdos Lajos-, Farkas Ferenc-, Lukács Elek- és Henry Purcell-művet. Ezt közös éneklés követte a nagy kórussal egy Thomas Tallis-mű előadásával, az est hátralévő részében pedig a nagy kórus, azaz a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság énekelt Ádám Jenő-, Balázs Árpád-, Bárdos-, ifj. Somorjai József-, valamint Johann Sebastian Bach- és Szergej Rahmanyinov-műveket. 

Az est folyamán átadták a Kollár Kálmán-emlékdíjakat. Egyrészt Kovács Zoltán támogatójuk érdemelte ki az elismerést, aki a legnagyobb segítséget azzal nyújtotta, hogy 1998-ban saját erőforrásból megépítette az országos szinten egyedülálló kórusházat, amely több mint tíz évig szolgált a társaság otthonául. Másrészt fáradhatatlan kórustagjuk, Pfaff Józsefné Anna, akit csatlakozása után – lelkesedése révén – hamarosan vezetőségi tagjai közé választott az egyesület, és hosszú ideig segítette a kórusélet működtetéséhez szükséges háttérmunkát is. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában