táncjáték

2019.08.21. 17:30

Néptánccal elmesélt Shakespeare előadás – Veszprémben adták elő A makrancos hölgyet

A Folklór Estek keretében mutatták be vasárnap A makrancos hölgy című táncjátékot az Óváros tér szabadtéri színpadán.

Horváth Virág

A makrancos hölgy eredetileg William Shakespeare egyik korai vígjátéka. A darab egy keretjátékkal indul, amelyben egy részeg embert becsapnak, hogy nemesúrnak higgye magát. A vélt nemesúr nézi végig a tulajdonképpeni színdarabot, amelyben a Petruchio nevű nemesúr feleségül veszi az éles eszű és éles nyelvű Katarinát. Petruchio úgy manipulálja feleségét, hogy végül az megszelídül, és aláveti magát férje akaratának. A cselekmény mellékszála Katarina engedelmes és szelíd húgának a története.

A Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház illetve háttérszervezetként a Misina Kulturális és Táncegyesület 2004-ben alakult Pécsett. A Misina, és fenntartó egyesületének kulturális-, és előadó-művészeti tevékenysége valamennyi korosztályt érinti az óvodásoktól a szeniorig: az együttes saját közösségeiben jelenleg kb. kettőszázan, közvetve, az égisze alatt pedig több száz gyermek táncol. Generációkon átívelő folklór-, és táncszínházi műsoraikkal a régió kedvelt táncos közreműködői: a Pécs környéki kulturális eseményektől kezdve a dél-dunántúli fesztiválokig, de rendszeres résztvevői nemzetközi programoknak is.

A makrancos hölgy című táncjáték Gálber Attila 2004-ben, Székesfehérváron bemutatott darabja, amely a pécsi Misina Táncszínház karaktereivel kelt újra életre. A táncjátékban a társkeresési, párkapcsolati motivációk kérdőjelekkel teli mai közege is tükröződött, ráismerhettünk saját életünk történetére is, a néptánc pedig igazán közel hozta a nézők szívéhez a színdarabot. A néptánccal bolondított táncszínház igazi kuriózum volt a veszprémi színpadon. Gálbert Attila darabjában az eredeti történet és a modern témák feszültek egymásnak különleges módon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában