Temetői kiadások

2 órája

A kegyelet szemete – Koszorúk helyett egy-egy szál virág? A falvaknak megérné

Sokba kerülnek a gyászolóknak az emlékezés óriáscsokrai, más díszei, s gyorsan szemétté válnak, ilyenkor pedig az önkormányzatokat terhelik, mert ők fizetik a hulladékszállítást. A temetői koszorúk felett – úgy tűnik – eljárt az idő, duplán drágák és a környezetet terhelik. Már írtunk erről és rengeteg észrevételt kaptunk, ráadásul közeledik mindenszentek, ezért folytatjuk a témát.

Rimányi Zita

Temetői koszorúk – Először a családnak, aztán az önkormányzatnak kerülnek százezrekbe – ezzel a címmel írtunk arról, hogy két nap alatt hulladékká válik a temetésre vett koszorú, így először a családoknak jelent gyorsan kidobott, több százezres kiadást, utána, amikor már szemét, az önkormányzatnak kell költenie rá közös pénzünkből. Sokak szerint nem ördögtől való ennek a szokásunknak az átgondolása a költségek, a környezetvédelem miatt és azért, mert a kegyelet nem erről szól. Több hozzászólás érkezett olvasóinktól és közeledik mindenszentek, rengeteg mécses is kerül hamarosan a sírokra, ezért folytatjuk a témát.

Temetői koszorúk – Több falusi önkormányzatot megkérdeztünk és mindenhol túlzottan sokba kerül, problémákat, nagy kiadásokat okoz a temetői szemét
Temetői koszorúk – Több falusi önkormányzatot megkérdeztünk és mindenhol túlzottan sokba kerül, problémákat, nagy kiadásokat okoz a temetői szemét
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Olvasóink szerint a gyász és a hulladékszállítás ára nem kellene, hogy összefüggjön, azaz "nem traktorkerék méretű koszorúkra van szükség egy búcsúztatón, hanem érzelmekre". "Ez nem a pénzről kell, hogy szóljon... szeretet, elengedés, emlék, tisztelet" – így fogalmaztak és többen úgy gondolják, hogy "a nagy koszorú csak a látszat, a kifelé mutogatott kegyelet". Mások bűntudatkeltésre alapozott szeméttermelésről beszélnek.

Temetői koszorúk – mindenhol gond

Több falusi önkormányzatot megkérdeztünk és mindenhol túlzottan sokba kerül, problémákat, nagy kiadásokat okoz a temetői szemét. Szirbek Tiborné nagyesztergári polgármester a következőket írta a temetői koszorúk kapcsán: "Egy ilyen hagyományt megváltoztatni nagyon nehéz. A gyászoló család ebben az időszakban nem az anyagiakkal foglalkozik. Utána lehet, hogy már ők is irreálisan magas kiadásnak tartják, amit koszorúra költöttek. Az önkormányzatok fontos feladata a temető fenntartása, amelynek működési költségei (fűnyírás, területrendezés, ravatalozó) is magasak és emellett a nagyon vegyes összetételű hulladék elszállítása is nagyban terheli a költségvetést."

Temetői koszorúk – van más megoldás

Győry Tünde jásdi polgármester elmondta, hogy náluk olyan meredek helyen van a temető, hogy nem lehet járművel a sírokhoz odamenni. Így a szemétté váló koszorúkat csak évente, kétévente tudják a hegyről lehordani, és olyankor mintegy negyven önkéntes megfeszített munkájára van szükség. Sokszor kell fordulniuk és igyekeznek hulladékfajtánként különválogatni a szemetet. 

Addig nagy kupacokban állnak az elszáradt koszorúk, egyebek a temetőben. Rondák – ezt bevallják a helyiek is. Sajnos közéjük dobnak üvegdíszeket is, s azok összetörve igencsak veszélyessé teszik az önkéntesek feladatát. A szelektív kukák nem váltak be, mindegyikbe mindenfélét raktak a temetőben járók. Arra is gondolt a polgármester, hogy több szemetesedényeknek szépen eltakart részt alakítanak ki, de attól tartanak, akkor még inkább mindenféle nem temetői szemét kerülne azokba.

A kényszer szülte, de elkezdtek terjedni környezetbarát megoldások Jásdon.

Például az, hogy aki a koszorút a temetésre vitte, egy hét múlva maga haza is viszi, szétszedi, úgy rakja a szemétbe. Az is gyakori, hogy egy-egy szál virágot visznek a gyászolók, az ismerősök a búcsúztatásra és amit koszorúra szántak, azt odaadják a közvetlen családtagoknak. Ők a pénzt sírkőre költhetik vagy amire akarják.

Egyesek bűntudatkeltésre alapozott szeméttermelésről beszélnek a drága temetői koszorúk, díszek kapcsán, amik gyorsan a szemétbe kerülnek
Egyesek bűntudatkeltésre alapozott szeméttermelésről beszélnek a drága temetői koszorúk, díszek kapcsán, amik gyorsan a szemétbe kerülnek
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Szelektív gyűjtés – Máshol feladták, Pápateszér megpróbálja

Völfinger Bélát, Pápateszér polgármesterét is foglalkoztatja a temetői szemét témája, amiről a cseszneki önkormányzat példája révén már írtunk. "Hasonló gondokkal küzdünk mi is. A temetőnk területe önmagában is rengeteg munkát ad. A mérete megközelíti egy kisebb falu közterületének nagyságát. Most egy újítás vezetünk be, ezen dolgozunk. Három nagyobb szemetest építünk ki a temető főútja mellett. Ezek megnövelt befogadóképességgel rendelkeznek, így kevesebbszer kell üríteni."

Mellettük elhelyeznek két fedeles tárolót. Ezekben szelektíven szeretnék gyűjteni a temetői hulladékot. Az egyik a műanyag alkotórészeknek (művirág, fólia, szalag, stb.), a másik a mécseseknek lesz kirakva. Így a környezettudatosan gondolkodó hozzátartozóknak lesz lehetőségük a szelektív gyűjtésre, a többiekre pedig – ebben bíznak – nevelően hat majd ez.

Gépesíteni is szeretnék a temetői szemét kezelését, úgy, hogy közben a dolgozóik a koszorúkról leszedik a műanyagokat. A növényi részeket helyben komposztálnák.

A pápateszéri faluvezető is szükségesnek tartaná a temetkezési szokások megváltoztatását, mert a koszorúk esetében a temetés után pár nappal valóban már csak szemétről beszélhetünk. A környezettudatosság, a szelektív hulladékgyűjtés, a kisebb ökológiai lábnyom ma trendi, ugyanakkor nehéz az emberi berögződések megváltoztatása, ez a véleménye. 

Egy hosszabb felvilágosító, szemléletformáló és értelmesebb alternatívát felmutató kampány Völfinger Béla szerint segítene. Erre láthatunk is jó példákat, amikor a gyászoló család kéri, hogy mindenki csak egy-egy szál virágot vigyen a temetésre vagy jótékony gyűjtést kezdeményeznek a rokonok. Az önkormányzatoknak a temetők addig is rengeteg munkát, terhet és költséget jelentenek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában