Éveket vártak rá, de megérte

3 órája

Átadták a több mint 40 éve várt hidat

Átadták a forgalomnak Ajkán a Béke utcai hidat szombaton. A híd, amely nagy mértékben javítja a belvárosi közlekedést, 176 millió forintos európai uniós támogatással készült el.

Átadták a több mint 40 éve várt hidat

Fotó: Gyarmati László

Az átadáson Schwartz Béla polgármester elmondta, egykor ő is maga is a 21-es számú házban lakott, és a Torna-patakon az első hidat a lakók építették bádogból. A patak másik oldalán a terület az üveggyári kolóniához tartozott, egyszintes épületekkel. A város már akkor tervezte a híd megépítését, amelyre több mint 40 évet kellett várni.

Jobbról Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, a város országgyűlési képviselője, Schwartz Béla polgármester és Bella Tamás, a kivitelező cég ügyvezetője a híd ünnepélyes átadásán
Jobbról Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, a város országgyűlési képviselője, Schwartz Béla polgármester és Bella Tamás, a kivitelező cég ügyvezetője a híd ünnepélyes átadásán
Fotó: Gyarmati László

Impozáns kialakítású híd

A híd vasbeton szerkezetű, 13 méter széles, 8 méter szabad nyílású szerkezetből áll. A tervező Sturcz Mihály  mérnök volt, a kivitelező a Kútház Kft. A költségek előteremtésében oroszlánrésze volt Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszternek, a város országgyűlési képviselőjének. 

- Nincs kellemesebb kötelessége egy politikusnak, egy országgyűlési képviselőnek, mint amikor olyan rendezvényen kell részt vennie, amelyen az általa képviselt körzet valamely települése ismét gyarapodik - jegyezte meg beszédében Navracsics Tibor. - Különösen így van ez, amikor a választókerület legnagyobb városáról van szó, Ajkáról. A polgármester úrnak és a képviselő-testületnek köszönhetően elég gyakran kell jönnöm azért, hogy valamilyen új létesítményt adjunk át, vagy éppen egy régi létesítmény megújulását ünnepeljük. A híd is jó példája annak, hogy az európai uniós forrásokat jól és értelmes célokra hasznosítják. Ez nem csak az ajkaiak, hanem az egész unió hasznára válik, hiszen ezáltal az unió is erősödik. Ez nem egy elszigetelt beruházás, hiszen a polgármester úrral évek óta dolgoznunk azon, hogy  a Torna-patak revitalizációjával annak medre a belvárosban olyan legyen, amilyen régen volt, biztonságos, és a belvároshoz méltó. Az elkövetkező időszakban egymás után adhatjuk át az új beruházásokat és létesítményeket, amelyek a pataknak visszaadhatják a természetes közeget, egyúttal az ajkaiak számára egy szép, természetközeli belvárost teremtenek. Reményeink szerint tavasszal hidakat, létesítményeket adunk  át. Ajka folytatja az útját a gyarapodás felé, a közösség egyre gazdagabb és boldogabb lesz. Használják egészséggel, balesetmentesen - fogalmazott a közigazgatási és területfejlesztési miniszter.

A hídépítés a Széchenyi Terv Plusz program és az "Ajka, élhető város" elnevezésű projekt keretében valósult meg. A beruházáshoz szükséges támogatást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította. 

Az akadálymentes hídon gépjárművel, kerékpárral és gyalogosan is biztonságosan lehet közlekedni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában