75 diákot köszöntöttek

3 órája

Szalagavató ünnepség: Új fejezet kezdődik a végzős diákok életében

Ünnepélyes keretek között maturandusokat, azaz érettségi vizsgára készülő diákokat avattak a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma és Diákotthonában. A szalagavató és szalagtűző ünnepség keretében 75 diák kapta meg a hagyományos kék-piros szalagot.

Haraszti Gábor

A végzősöket és hozzátartozóikat a tanulók zenés szalagavató műsorát követően Ferenczi Alpár főigazgató köszöntötte, aki beszédében kiemelte, a szalag nem csupán egy jelkép a diákok számára, emlékeztet arra az útra, amit eddig megtettek, arra a közösségre, aminek a tagjai voltak és azokra a tanárokra, barátokra, akik mindvégig mellettük álltak. 

Szalagavató ünnepség a pápai református gimnáziumban
A szalagavató ünnepséget a református templomban tartották 
Fotó: Haraszti Gábor

Ferenczi Alpár: A szalag a múlt és a jövő közötti kapocs

– Bár az életben számos kihívással kell szembenézni, mindig ott van a remény és a jövőbe vetett hit. Most, amikor a szalagavatóval a középiskolai évek lassan lezárulnak, fontos, hogy ezt a reményt és céltudatosságot szem előtt tartsátok. Hamarosan eljön az az idő, hogy az iskolában megszerzett tudást és tapasztalatot a nagyvilágban is kamatoztassátok. Az út, amely előttetek áll, tele van lehetőségekkel, kihívásokkal és felelősséggel. Bízom benne, hogy a középiskolás évek alatt megszerzett tudás, hit, tapasztalat és emberség segít nektek abban, hogy sikeresen helytálljatok az élet minden területén – hívta fel a figyelmet a főigazgató.

Az osztályfőnökök tűzték fel a kék-piros szalagot

A szalag összeköti a különböző gondolkodású embereket

A végzős osztályfőnökök nevében a 12. M osztályfőnöke, Adorján Zoltán búcsúzott a refisektől, aki úgy fogalmazott, a mai nap kiváló alkalom arra, hogy örüljenek az eddig elérteknek.
– Rátok gondolva emlékek sokasága tör fel bennem, többnyire derűs, vidám képek és csak ritkán komorabbak – fordult a végzősök felé a pedagógus. – Műsorunkban érzéseink, érzelmeink kifejezésére a híd szimbólumát választottuk, melynek jelentése sokrétű. Jelen helyzetünkre vonatkoztatva összeköti a múltat és a jövendőt, az ifjúkori útkeresést a céltudatossá kiforró érett személyiséggel. Összeköti a különböző gondolkodású embereket, kultúrákat, művészeti osztályosokat, táncosokat és képzősöket, a humán tárgyak iránt érdeklődőket, biológusokat és matematikusokat, gyerekeket és felnőtteket. Tanárokat és diákokat. Összekapcsolja az egyéni sorsokat, egyházi és világi közösségeinket, nemzetünket. Egyént és történelmet. Összetartozást teremt, amely felülkerekedik modern korunk legaggasztóbb társadalmi problémája, az elidegenedés felett. Bízom benne, hogy ez a kapcsolat azt követően is fennmarad, hogy az érettségi vizsgáitokat sikeresen teljesítitek – fogalmazott köszöntőjében az osztályfőnök.

Hagyományok és érzelmek a szalagavatón

Az ünnepség kora este a városi sportcsarnokban folytatódott. Az est fővédnökei, Hodánics-Bíró Tünde és Hodánics Péter Csaba köszöntötte a tanulókat, akik a hagyomány szerint palotást és keringőt, valamint egy néptánc-blokkot mutattak be. Idén is a gyertyafénykeringő varázsolta el leginkább a közönséget, melynek tagjai hatalmas tapssal köszönték meg a produkciókat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában