2 órája
Egy falat a múltból – újságírói jegyzet
Egy-egy falat a múltból – mondta Kakukkfű tanár úr, a mesterszakács a régi, bakonyi, sváb receptekre. Ízlelgettem a gondolatot.
Akkor is eszembe jutott, amikor a piacról hazavitt sajtot és szőlőt rágcsáltam, mert az is ősi, bevált recept, hogy érdemes helyit és szezonálisat enni.
Nálunk egy ideje attól jóízű, amit az asztalra rakunk, hogy bakonyiaktól vesszük az alapanyagokat és mindig kapunk melléjük egy-egy ízes történetet a régiekről. Baráti hangulatban ízszövetséget alkotunk: ők termelnek, hogy finomat együnk, mi tőlük vásárolunk, hogy továbbra is megtehessék. Így érthető, amit a jövőkutatók mondanak, hogy családalapú helyett barátalapú lett társadalmunk, de ezt már eleink jól kifőzték, a rokonságot komasággal, komatállal közösséggé bővítették.