Az emberiség eredetétől a gasztronómiai ínyencségekig

2 órája

Gasztronómia és kultúra – balatoni programok hétvégére

Bár őszies idő várható a napokban, de színes programokból október első hétvégéjén sincs hiány a Balatonnál.

A töltött káposzta fesztiválja

A gasztronómia lesz a középpontban
A gasztronómia lesz a középpontban 
Forrás: pexels.com/Illusztráció 

Első alkalommal rendezik meg péntektől vasárnapig a Töltöttkáposzta-, bor- és pálinkafesztivált, kézműves vásárt Balatonalmádiban a Wesselényi strand előtt.

Töltött káposztával, csülkös káposztával, babos káposztával, lepényekkel, grilltálakkal, frissensültekkel, gluténmentes és vegán ételekkel, füstölt húsokkal, sajtokkal, lekvárokkal, mézekkel várják a kiállítók a vendégeket. Hazai borászatok, pálinkafőzdék és sörfőzdék mellett nemzetközi kínálat és kézművesek remekei is megtalálhatóak lesznek a fesztiválon. Délelőtt gyerekműsorok, délutánonként és este pedig táncos bemutatók és koncertek, pénteken és szombaton este retró buli szórakoztatja a vendégeket. 

Szüreti mulatság és horgásztalálkozó

Balatonakaliban két programra is várják az érdeklődőket szombaton. 14.45-kor harmonikamuzsikával indul a szüreti menet az óvoda elől, majd a Fék étteremnél szüreti bor- és népdalok, táncok, operettműsor szórakoztatja a közönséget. Fél hatkor különleges esemény, a madárijesztő-szépségverseny veszi kezdetét, majd a gasztronómia és a zene kap főszerepet. 
A strandra a horgászokat várják, ahol a 16 órakor kezdődő regisztráció után 17 órakor kezdődik a 22 óráig tartó horgászat a Pontyfogó horgásztalálkozó keretében. 

szüret, szőlő, ősz
Finom borok bőséges kínálata várja a vendégeket
Fotó: GettyImages

A folyékony kenyér napjai 

Tihanyban első alkalommal lesz Apátsági sörmustra, a rendezvény október 5-én 13 órakor kezdődik. 14 órakor Katona Csaba sörtörténeti előadást tart, este az Acoustic Umbrella zenél. Vasárnap 10 és 16 óra között Ürítsük ki a hordókat címmel morzsapartira várják a vendégeket. Mindkét nap jelen lesz söreivel Tihanyi Bencés Apátság, a  Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde és a győri Apátúr Sörház. A gyerekeket őszi óriáskifestő várja. 

20240813_Őrtorony kilátó_Tihany_FI_VN (20)
Az apátság sörmustrával várja a vendégeket Fotó: Fülöp Ildikó/archív

Csányi Vilmos a teremtő képzeletről

Legújabb, Teremtő képzelet című kötetéről tart előadást Csányi Vilmos biológus, biokémikus, etológus szombaton 17.30-kor Balatonfüreden, a Zsidó Kiválóságok Házában. Olyan témákról is szó lesz, mint hogy milyenek voltak az első emberi közösségek, hogyan alakult ki az emberi képzelet és kreativitás, hogyan különbözik az emberi és állati psziché, hogyan keletkeztek a kultúrák és a társadalmi-gazdasági problémák, illetve mi tett minket emberré a történelem hajnalán és mi tesz azzá ma. 

Cserebere

Ami az egyiknek szemét, a másiknak kincs szlogennel rendezik meg vasárnap 15 és 18 óra között a dörgicsei faluházban a Fogd és vidd – apróságok börzéjét a környezettudatosság jegyében. Itt pokrócnyi elajándékozásra szánt holmit – például könyvet, ruhát, játékot – lehet csereberélni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában