Tragédia

2 órája

Gyorsan ment, nem adott elsőbbséget: meghalt egy ember, a 83 éves sofőr miatt

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség azzal a 83 éves férfival szemben, aki tavaly nyáron az elsőbbségadási szabályok megszegése miatt személygépkocsijával egy másik személyautónak ütközött Tapolca közelében.

Veol.hu

A vádirat szerint az idős sofőr a kora délutáni órákban Diszelből a 77-es számú főútvonalra kanyarodott Tapolca irányába, miközben a sértett a megengedettnél gyorsabban Tapolca felől Veszprém felé haladt a járművével. Amikor a vádlott a kikanyarodást megkezdte a sértett gépkocsija mintegy 35 méterre volt tőle, így azt észlelnie kellett.

Gyorsan ment, nem adott elsőbbséget
Gyorsan ment, nem adott elsőbbséget
Forrás:  Veszprém Vármegyei Főügyészség

A vádlott ilyen körülmények között a kereszteződésbe történő kanyarodása során a jelzőtábla utasítása ellenére nem adott elsőbbséget a másik gépkocsinak, és mintegy 16-20 kilométer/órás sebességgel nekiütközött a 125-135 kilométer/órával közlekedő járműnek.

Az ütközés következtében a sértett gépkocsija sodródni kezdett, majd hossztengelye és függőleges tengelye körül átfordulva az ütközés helyétől több mint 50 méterre állt meg.

A sértett a baleset során elszenvedett sérülései következtében a kórházi kezelése során elhunyt.

Az elsőbbségi helyzetben járművet vezető férfinak abban az esetben sem lett volna lehetősége a baleset elhárítására, ha a főútvonalon kötelező sebességhatárt betartja, a baleset halálos kimeneteléhez ugyanakkor ez, illetve az a körülmény, hogy nem kötötte be magát, hozzájárulhatott.

 Az ügyészség a vádiratában a balesetet okozó sofőrrel szemen felfüggesztett fogházbüntetés, járművezetéstől eltiltás és pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

 A szemlén készült fotón a balesetet okozó, a kép hátterében pedig a balesetet szenvedett jármű látható - közölte a Veszprém Vármegyei Főügyészség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!