Idegenforgalmi szezon

2 órája

Turisták csak csoportokban mernek eljönni a vadregényes Bakonyba? (képgaléria)

Baráti társaságokat vonzanak a Bakony vadregényes tájai és külföldi csoportokat is – ez derült ki, amikor a nyári idegenforgalmi szezonról kérdeztünk több szállásadót. A turisták száma hasonló az előző évekhez, a vendégkör és a vendégek szokásai, igényei is csak kicsit rendeződtek át.

Rimányi Zita

A turizmus magas-bakonyi szolgáltatóinak többségénél a tavalyihoz hasonló volt a forgalom idén. Néhányan érzékelték csak, hogy a múlt évben a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projektév egy kicsit többet hozott a konyhára. A Bakony továbbra is vonzó, ráadásul nemcsak a nyár számít idegenforgalmi szezonnak, az belenyúlik az őszbe az erdők szépsége miatt. A vendégházak, a szállók, az éttermek, az eldugott helyeken lévők is kedveltek és idén többen érkeztek csoportosan vagy baráti társaságok tagjaként.

Turisták a Bakony rejtett, eldugott helyeire is érkeznek, különleges körülményeket találhatnak a pihenéshez, a rendezvényeikhez. Képünk a Szépalma Hotelben készült
Turisták a Bakony rejtett, eldugott helyeire is érkeznek, különleges körülményeket találhatnak a pihenéshez, a rendezvényeikhez. Képünk a Szépalma Hotelben készült
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Néhány étterem érzékelte a vendégkör átrendeződését is: az idősebbek és a fiatalabbak jellemzően az olcsó termékeket keresték náluk és ők lettek többen, míg van egy olyan réteg, amelynek nem számít az ár, de ez a szűkebb.

Dévényi Zsolt cseszneki vendégházába nyáron jellemzően baráti társaság érkeztek
Dévényi Zsolt cseszneki vendégházába nyáron jellemzően baráti társaságok érkeztek
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Vendégházak – a csoportok pár éjszakára szállnak meg

Dévényi Zsolt családja a cseszneki vendégházaik közül most csak a nagyobbat működteti. Tavasztól őszig szoktak vendégeik lenni, az idei nyarat közepesen erősnek tartják. Két éve nyitották meg a nagyobb épületüket, akkor kicsit többen szálltak meg abban, mint a mostani évben. Tavalyhoz képest viszont nőtt a forgalom. Sok náluk a visszatérő vendég, de az EKF hatását nem érzékelték. Már jellemzően nem egy-egy család érkezik hozzájuk, hanem több együtt vagy még inkább baráti társaságok. Így Dévényiéknek is előnyösebb és a turistáknak is jobban megéri, ugyanis húszan férnek el a vendégházban, amit csak egyben adnak ki, hogy idegen családok abban semmiképp se zavarják egymást. Általában két-három, legfeljebb öt éjszakát töltenek náluk a vendégek, ennyi időt szeretnének együtt tölteni a csoportok tagjai, és túráznak az erdőkben, innen járják be a környék látnivalóit, elmennek Zircre, Pannonhalmára, fürdeni pedig Pápára és a Balatonhoz. Csak belföldről érkeztek vendégek a cseszneki vendégházba, de nemcsak távolabbról, például az Alföldről, hogy hegyet lássanak, megmászhassanak, hanem például Győrből is.  

A Szépalma Hotel étterméből lovak kifutóit és a Kőris tetejét, a Bakony legmagasabb pontját is látni lehet
A Szépalma Hotel étterméből lovak kifutóit és a Kőris tetejét, a Bakony legmagasabb pontját is látni lehet
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Turisták külföldről is érkeztek a Kőris lábához

A Szépalma Hotel ügyvezetője, Szent-Iványi Nóra lapunknak elmondta, hogy idén nyáron az előző évekhez hasonló volt a forgalmuk. A meleg hónapokban leginkább csoportok érkeznek hozzájuk egy-egy hétre, idén a korábbiaknál sokkal magasabb arányban külföldről is jöttek vendégek. Azért jönnek ide egyszerre többen együtt, mert itt tartják meg közös rendezvényeiket, ezekhez megfelelő tereket, felszereltséget találnak, emellett innen csillagtúráznak, és a Balatonra mindenképp elmennek, a külföldiek egy napra a fővárosba is.

Azt szintén tapasztalták a Porva-Szépalmapusztán lévő hotelben, hogy a közvetlenül mellette elhaladó Országos Kékkörön túrázók megszakítják útjukat, megnézik az állatotthont és betérnek hozzájuk kávézni, svédasztalos ebédre, bowlingozni, biliárdozni vagy a wellnessrészlegbe. Érdekes módon a távolabbról érkezők jobban tudják, mint a környékbeliek, hogy összes szolgáltatásukra igaz, azokat nemcsak a szállóvendégek vehetik igénybe. Kirándulóknak egyre inkább meg szeretnék nyitni kapuikat, hétvégente különböző ajánlatokkal is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!