Együttműködés

3 órája

Balatonfüreden nem jellemző a kóbor állat, a kutyások pedig kutyabarát parknak is örülhetnek

Tisztelik az állatokat Balatonfüreden, ahol abban a tekintetben is megmutatkozik a példás együttműködés és összefogás, hogy nem jellemző a kóbor állat a településen. Sokféle rendezvényt szerveznek a helyi gyepmesteri telep és a menhely részére, illetve amiatt, hogy felhívják a figyelmet az állatok kiszolgáltatott helyzetére.

Kovács Erika

A római katolikus plébános minden évben megszenteli a kisállatokat október 4-én, a világnapjukon, tisztelegve védőszentjük, Assisi Szent Ferenc előtt.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere és Gáspár Ákos önkormányzati képviselő a kutyabarát park átadásán. A városban kiemelten kezelik a felelős állattartást és az állatvédelmet Fotó: önkormányzat

Negyven kutyát gondoz Bujpál Bernadett, az Ebrendészeti és a Gyepmesteri Telep vezetője. Azt mondta, a városban és környékén nem jellemző a kóbor, kitett négylábú. A telepen 45 napig lehetnek az állatok, utána kerülnek át a szomszédos menhelyre. Elsősorban azért kerülnek hozzájuk az ebek, mert beteg lett, vagy elhunyt a gazdájuk. A telep kiváló önkénteseivel együtt minden egyes négylábút igyekeznek nagy gondossággal, szeretettel ellátni. Gyakran szerveznek nyílt napokat, önálló programokat, ahol adományokat, játékokat, ruhafélét gyűjtenek. Emellett ott részt vesznek a szabadtéri főzőversenyeken, lakótelepi napon is. Ilyen alkalmakkor szívesen fogadják a pénzbeli támogatásokat is, mert jelentős gyógyszer- és állatorvosi költségeik vannak.

Tuvic Gabriella a menhelyen a többiekkel együtt 12 kutyáról gondoskodik, ő az ivartalanítás jelentőségére hívta fel a figyelmet. Szerinte örvendetes lenne, ha az állatok egész évben megfelelő figyelmet kapnának, nem csak a világnapjukon. A haszonállatok helyzetéről úgy vélekedett, sajnos van arra is példa, hogy nem élőlényhez méltó módon tartják és ölik le őket.

A Balatonfüreden dolgozó Kis Virág, a vármegyegyűlés tagja üdvözölte, hogy Magyarországon egyre több támogatás kap a felelős állattartás. Gáspár Ákos helyi önkormányzati képviselő, a menhely önkéntese maga is mentett kutyát, egy drótszőrű foxit, Kontit, aki otthonában él. Azt mondta, régóta elkötelezett az állatvédelem, a felelős állattartás mellett. Ezt jelzi a nemrég átadott és körbe kerített kutyabarát park, ahol a területet minden szükséges eszközzel korszerűen felszerelték.

– A város nagyon büszke lehet állatvédő csapatára, hiszen az önkéntes tagok évek óta az állatok megmentéséért, az örökbefogadás népszerűsítéséért dolgoznak. Büszkeséggel tölt el, hogy ilyen összetartó és lelkes állatvédelmi csapat tagja lehetek. Közös ügyünk az állatvédelem – fogalmazott az önkormányzati képviselő.

Az állatok világnapja kapcsán megkérdezett emberek arról beszéltek, családtagnak tekintik a négylábúakat, meggyőződésük, hogy az embert jobbá teszi az állatok közelsége. Fontosnak tartják az ivartalanítást, a vásárlás helyett a menhelyekről történő befogadást, illetve a virtuális örökbefogadást. Utóbbi akkor történik, amikor valaki nem tud hazavinni egy állatot, de vállalja az etetését. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában