Szent Mihály-napi programkavalkád szeptember 27. és 29. között

2024.09.15. 17:00

Szent Mihály-napi búcsú Veszprémben

A veszprémi bazilika védőszentje, Szent Mihály tiszteletére rendeznek Mihály-napi búcsút szeptember 27. és 29. között. Az idei program a papsokai romoknál kezdődik, majd egy tudományos konferenciával és fotókiállítással folytatódik az ünnepi hétvége előtt. A búcsú hétvégéjének kiemelkedő eseménye az ünnepi liturgia.

Juhász-Léhi István

Lapunk úgy értesült, hogy szombaton este 6 órától órától ünnepi szentmise keretein belül adja át a Szent Gellért-díjakat Udvardy György érsek atya. Másnap reggel 7 órakor gyalogos zarándoklattal indulnak egyetemisták, fiatalok Litérről, majd 10 órától csatlakoznak a Szent Mihály-szobortól induló városi plébániák közös zarándoklatához, s így közösen érkeznek a Szentháromság térre, a hagyományos ünnepi szentmisére, amelyet Felföldi László pécsi megyéspüspök vezet.

A háromnapos programkavalkád várbeli eseményeit pénteken a Szent Mihály Főszékesegyház Kórusa nyitja meg, amely fennállása 15. évfordulója alkalmából ad jubileumi hangversenyt Dankos Attila zeneigazgató és orgonaművész közreműködésével.

Másnap, szeptember 28-án 10 órakor a Magyar Honvédség Légierő Zenekarától hallhatjuk a Gizella-fanfárt, amellyel kezdetét veszi a programözön. A hétvége minden korosztály számára értékes és érdekes programok sorát kínálja. A családi- és gyermekprogramok közül különösképp izgalmasnak ígérkezik a Szent Mihály nyomdokain haladó Theo-caching telefonos kalandjáték, ahogy a most útjára induló Bódi Mária Magdolnához kapcsolódó utazókavics-gyűjtés és készítés, vagy a történelmi beruházás miatt ideiglenesen elhelyezett aszfalton az aszfaltrajzkészítés kicsiknek és nagyoknak. De festhetünk még címert, üvegablakdíszt, fejthetünk izgalmas rejtvényeket, majd többféle kézműves, logikai és kreatív foglalkozás közül is választhatnak gyermekek és felnőttek egyaránt.

Izgalmas kalandozásra hívják a várba látogatókat: szombaton Udvardy György érsek atya, vasárnap Veszprém polgármestere, Porga Gyula tart szubjektív tárlatvezetést az ősi és barokk épületekben. Meghallgathatjuk Wölfinger Barnabás üvegtervező iparművészt, Tornya Erika RSCJ-t, aki arról mesél, hogyan élne ma Bódi Mária Magdolna. Pém Attila projektmenedzser és Vörös Tamás DLA főépítész a várnegyedben zajló megújítás részleteibe avatja be a hallgatóságot.

A csendes imádságok mellett izgalmasnak ígérkezik az egyéni audio guide-os vezetés a székesegyházban, a Magdi-kiállítás a Szent Imre-templomban, a filmvetítés és a Mindszenty-dokumentumok a palotában, az önálló kreatív hímzés, a borkóstolás, a kreatív kert, az esti barokk kert, a könyvbemutató, az orgonamuzsika.

Tágasra tárja kapuit a Biró–Giczey Ház is, ahol többféle kulturális-, vallási- és művészettörténeti kiállítást tekinthetünk meg. Innen indulnak majd a vezetett WIP-túrák is, amelynek résztvevői bepillanthatnak a várnegyed megújításának aktuális kulisszatitkaiba. A Veszprémi Főegyházmegyei Karitász érzékenyítő programot tart kicsiknek és nagyoknak, akik megismerhetik a kerekesszékben és fehér bottal élők hétköznapjai mellett a saját fizikai korlátaikat is.

Már másodszor hirdetnek nyereményjátékot. Minden olyan látogató, aki részt vesz a programokon, pecséteket gyűjt, amivel elindul a sorsoláson, ahol egy kerékpárt lehet nyerni. És miért éppen a kerékpár a fődíj? 2025. április 26-án Bódi Mária Magdolna boldoggá avatására készül az érsekség. Mint írják, Magdi egy derűs, Krisztust szerető és követő fiatal lány volt. Magdi rendkívül szeretett kerékpározni. Rá szeretnének emlékezni ezzel a játékkal is. A programok idején ismét lehet gofrizni és beszélgetni pappal és szerzetessel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában