Üdülőhelyek tervei

2024.09.16. 11:00

Balatoni építési láz a két háború között

A két háború közti időszakban a Balaton környékén megtörténtek a közmű-modernizációk, vízvezeték, csatorna- és villamos hálózat épült. A tónál az 1930-as évek közepére nagyfokú építési láz bontakozott ki, a balatoni villák mellett megjelentek a kisebb balatoni nyaralók.

Veol.hu

Jellegzetes formájú Balaton-parti villa Szántódon

Fotó: Fortepan/Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum/Történeti Fényképek Gyűjteménye

Emellett sorra épültek a hotelek, szállók, vendéglők, kisebb panziók egyaránt. Ebben az időszakban a megszaporodó építkezések miatt szankciókat szabtak  a telkek beépítésére, a Balaton-part védelmére vonatkozóan.

Az 1930-as évek közepétől nagyszabású építészeti tervek is születtek. 

Az egyik ilyen épület Kenesén állt volna

. „Legalkalmasabb erre a Balaton legjobb helye, Kenese, ahol legelőször Balatoni Stadiont kell létrehozni és utána – esetleg vele egyidőben – repülőteret is” – olvashatjuk egy 1936-os tudósításban. A stadion terve helyi szinten vetődött fel – de illeszkedett a korszak koncepcionális felvetéseihez –, és elsősorban a különféle sport­események (atlétika, vívás, labdarúgás, tenisz, boksz) lebonyolítására lett volna alkalmas. A korszakban Kenese is – vitorlásélete, a fővárosi üdülőtelep miatt – egyre látogatottabb üdülőhellyé vált, ezáltal igyekezett bekapcsolódni a fősodratú elképzelésekbe. 

A balatoni stadion tervének felvetésénél említést tettek arról, hogy a stadion a téli időszakban is alkalmas lehetne sporteseményekre, ezáltal a korszakban oly sokat említett szezonhosszabbításra is lehetőséget adhatott volna. De e terv csak elvi szinten maradt meg az utókor számára, és további folytatása nem ismert. 

Monte-Carlo a Balatonnál

1943-ban átfogó tervek készültek „Nagy-Budapest tengeri fürdője, Balatonaliga” fürdőtelepének modern kialakítására. A Monte-Carlo néven elkezdett, a korszakban igen modernnek és nívósnak számító építkezés tervét az USA-t is megjárt, kiváló tervező testvérpár, Olgyay Aladár és Olgyay Viktor készítette el. Olgyay Viktor 1943-ban adott nyilatkozatában elmondta, hogy „Aliga Magyarországon az első egységes beépítésű fürdőtelep lesz egész sor szálló­val, társasházzal, vízi kávéházzal, szabadtéri színházzal, 2000 személyes vendéglővel és kávéházzal, yacht­házzal, gyógyszállóval stb. téli-nyári üzemben.” A plánumban szerepelt még szabadtéri mozi, az aligai magas partra felszállólift, golfpálya, új vízvezeték-­hálózat is. A második világháború ugyan már javában szedte áldozatait és a gazdaságra is hatással volt, az aligai tervek mégis igen nagy elismerést vívtak ki, és az építkezések el is kezdődtek. Így valósulhatott meg a Csongor és Tünde szállóépület, valamint az aligai községháza épülete. 

Menedékházak avatása

De a két háború közi időszak adott lehetőséget a turistaházak kivitelezésére is. Közel száz menedékház működött ekkoriban az országban. A menedékházak a Magyar Turista Szövetség egyesületei tulajdonában álltak. A Balatonnál ebben az időszakban nyílt meg az első menedékház a Szent György-hegyen, 1934 pünkösdjén. A Darányi Ignác nevét viselő menedékházat József királyi főherceg jelenlétében avatták fel. 1936. július 5-én ehhez a házhoz közel, Badacsonyban nyitottak turistaházat. A Rodostó menedékház avatásánál, amely nevét az 1935-ös Rákóczi-év emlékére kapta, Cholnoky Jenő neves földrajztudós mondott beszédet. 
Természetesen ez az időszak építészetileg nagyon változatos képet mutat a tónál. Ekkor készült a vitorlásklubházak nagy része, több templom és fürdőhelyi kápolna és rendhagyó, formabontó stílusú nyaralók sokasága egyaránt. 
Kovács Emőke

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában