Döntött a közgyűlés

2024.09.05. 11:12

Az emlékmű áthelyezésével egyfajta időkapu létesül

Mi a legnagyobb tanulsága a veszprémi szoboráthelyezés ügyének? A kérdésre Porga Gyula polgármester azután válaszolt, hogy a csütörtök reggelre meghirdetett rendkívüli közgyűlés végül 8-5 arányban elutasította a Millenniumi emlékmű Óváros térre való visszahelyezését.

Juhász-Léhi István

– Sok tanulsága van: az egyik mindenképpen az, hogy ez a döntés, amit most újra napirendre vettünk, több mint két évvel ezelőtti, akkor döntött róla a közgyűlés – jelentette ki a veszprémi városvezető. 

Porga Gyula polgármester
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Elmondta, két évvel ezelőtt hoztak egy döntést, a végrehajtásnak van egy előkészítési ideje, ezért szerinte nem elegáns az építkezés alatt újra elővenni azt a témát, amit annak idején is megtárgyaltak.

– Vannak élethelyzetek, egy város folyamatosan változik. Húsz évvel ezelőtt született egy döntés, amely után elhelyezték az Óváros térre ezt az emlékművet, de időközben a térhasználat drasztikusan megváltozott. Hadd ne soroljam azt a sok programot, amit mi kiemelt helyszínként az Óváros térre helyezünk, ami sem térhasználatban, sem az emlékműnek nem biztos, hogy kedvez. Ezért már korábban felmerült a gondolat, hogy valami más helyet keressünk a térplasztikának – mutatott rá Porga Gyula. 

Úgy fogalmazott, finoman nyúltak az ügyhöz, mert tudják, hogy érzékeny a téma.

– Szakemberek bevonását kértük, és nagyon fontos, hogy nem egy politikai testület volt az, ami az új helyszínt kijelölte. Sőt, a legelső lépés az volt, hogy a műalkotásnak a legszemélyesebb képviselőjét, magát az örökösnek a jogutódját kerestük meg, Bohus Esztert, aki megtisztelt bennünket, a közgyűlésen is itt volt, és ő megértette, elfogadta azokat az érveket, hogy miért nincs a korábbi helyén megfelelő helye az emlékműnek – mondta a polgármester. Vele közösen keresték meg a Szabadság téri helyszínt, ami alkalmas. Természetesen várostervezők, képzőművészek, művészettörténészek, építészek véleményét is kikérte a város, hogy hol van Veszprémben egy olyan terület, ami méltó az emlékmű elhelyezésére.

Összességében a mostani vitán sem közeledtek az álláspontok, azonban a szakmai tervtanács, a köztéri műalkotások munkacsoportja, a képzőművészeti lektorátus és az örökös is egyetértett az új helyszínnel.

A polgármester szerint, ha most valaki kimegy a helyszínre, azt láthatja, hogy a tér látványának kifejezetten jót tesz az emlékmű. 

– Nekem megragadt az a gondolat, amit az örökös is elmondott. Jelesül, hogy ez egy időkapu is, ami a Szabadság téren még szimbolikusan is értendő, hiszen századokat lépünk át, ahogy a vár felé elindulunk. Tényleg kapufunkciót kap majd ez a tér, s a rendezése is megtörténik. Erről talán keveset beszéltünk, ám nemcsak egy emlékmű kerül egy korábbi közlekedési csomópontba, hanem maga a tér is meg fog újulni, egészen más arculatot kap. 

A köztéri műalkotások munkacsoport álláspontja: a szobor méretei nem feszítik a teret, hanem gazdagítják

A köztéri műalkotások munkacsoport, aminek Brányi Mária alpolgármester az elnöke, eljuttatta álláspontját szerkesztőségünkhöz Lugossy Mária Időkapu című alkotásának a Szabadság térre történő felállításával kapcsolatosan.

Szerintük a városok élete és térhasználata is folyamatosan változik, mely változás az Óváros tér esetében is megfigyelhető, ha az elmúlt évtizedek térhasználatát végiggondoljuk. A térhasználat változása indikálhatja az egyes térelemek változtatását, esetünkben az emlékmű helyének újrapozicionálását.

Úgy vélik: a szoborállítás szakmai kérdés, mely szakmai feladatot a közgyűlés által létrehozott szakmai testület, a köztéri műalkotások munkacsoport korrekt módon elvégezte. A közterületen felállítandó képzőművészeti alkotások esetében helyszíni műbírálat is szükséges. A műbírálat szakértői az OMSZI NP Kft. felkérésére Monori Sebestyén és Szabó Tamás szobrászművészek voltak, az OMSZI-t Matiszlovics Tibor alkotóművészeti igazgató és Hidas Bence művészeti asszisztens képviselte. A szakvélemény a Szabadság térre történő telepítést elfogadásra javasolta. A veszprémi tervtanács és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályán támogató véleményt kapott a szobor Szabadság térre való felállítása. Meggyőződésük szerint méltó környezete lesz a felújított szobornak, a térrendezés során végre valódi térré alakuló Szabadság tér, melynek tér funkcióját a központi elhelyezésű emlékmű tovább emeli.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben arról is írnak, hogy a mű áthelyezésének többek között egyik mozgatója volt, hogy a korábbi helyszínen az emlékmű méltatlanul megrongált állapotba került, mely állagromlást az Óváros tér átalakult használatával hozzák összefüggésbe. A Szabadság téren történő telepítés esetében a tér használati funkciójából adódó megrongálódásra nem számítanak, amely körülmény az emlékmű életében markáns változást hoz.

Álláspontjuk szerint – amit az építési fázisban már látható elemek megerősítenek – a szobor méretei nem feszítik a teret, hanem gazdagítják. A kapuforma jól érvényesül, több pozitív asszociációnak – időkapu, városkapu – adva lehetőséget. A pozitív viszonyulást erősítheti az alkotás eredeti nevének – Időkapu – a köztudatba történő átültetése is.

Ugyanakkor rámutatnak, a téren kialakuló forgalomcsillapított vegyes zóna segíti a mű és néző közötti személyes kapcsolat kialakulását.

A 2022. májusi ülésükön megfogalmazott véleményükön nem változtatnak, továbbra is hiszik, hogy az új helyszín méltó az emlékmű művészi és szellemi értékéhez, ezen a helyen hangsúlyos értékes eleme lesz az alkotás a veszprémi belvárosnak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában