Ajánló

2024.09.13. 08:00

6+1 bakonyi program a szeptember közepi hétvégére: ha esik, ha fúj, akkor sem fog senki unatkozni

Családi vigasságokat tartanak a csetényi kastélyban, dőlhetünk a nevetéstől és egy holland zenekar Bakonyban nevelkedett tagja tanít történelmi táncokat. A bátrabbak gomba- és toronytúrára indulhatnak, és ha megnézik a Bakony egyik legmagasabban fekvő falujában készült képgalériánkat, videónkat, kíváncsiak lesznek az egyedi, hatvitorlás tési szélmalmokra. 6+1 programot ajánlunk a szeptember közepi hétvégére: ha esik, ha fúj, itt senki nem fog unatkozni.

Rimányi Zita

Mintegy hatvanan, három kórus tagjai zengik együtt Isten dicséretét a Zirci Ciszterci Apátság csodálatos templomában. A bazilika lesz a helyszíne saját koncertjeiknek és az összkari művek előadásának, elhangzik többek közt Händel Hallelujája. 

Az ősz örömei közé tartoznak a szalmadíszek és -bábuk, és a kirándulásokról sem kell lemondani, ha nem fúj túl erősen a szél, nem esik nagyon az eső
Az ősz örömei közé tartoznak a szalmadíszek és -bábuk, és a kirándulásokról sem kell lemondani, ha nem fúj túl erősen a szél, nem esik nagyon az eső
Forrás: olvasó

Főszékesegyházi kórusok – Hatvanan együtt zengik Isten dicséretét a bakonyi bazilikában

Az Ars Sacra Fesztivál keretében tartják meg Zircen a Főszékesegyházi Kórusok Találkozóját. A bazilikában szeptember 14-én, szombaton 16 órakor kezdődik a koncert, ami ingyenesen meghallgatható, sőt, a nyitott templomok napja keretében szeptember 14-én a templom egész nap ingyenesen látogatható.

A sütizés elmarad, de a piacot megtartják

A zirci piacon szeptember 14-én, szombaton a várható hűvös idő miatt elmarad az Összes süti elfogadása nevű rendezvény, várhatóan a tervezettnél egy héttel később tartják meg a süteménysütőversenyt, de most szombaton is várják az árusok, kistermelők és kézművesek 8 és 12 óra között a vevőket a zirci fedett vásártéren.  

Vigasságok a bakonyi kastélyban – Úgy táncolhatunk, akár a király, úgy nevethetünk, legurulunk a székről 

A leghumorosabb előadásokat színpadra állító meseszínházi társulat darabját láthatjuk és történelmi táncokat tanulhatunk a Szeptemberi Vigasságok elnevezésű program keretében, amit a csetényi Holitscher-kastély és Látogatóközpontban és közvetlen közelében tartanak meg. Szeptember 13-án, pénteken 18 órától Kalap Jakab-koncertet élvezhetnek a kicsik. Szeptember 15-én, vasárnap 15.30-kor kezdődik Az ördög három aranyhajszála című meseszínházi előadás, majd 17 órakor a holland Paracetamol koncertje, amit táncház követ.

Szentmise a Mária-szobornál

Szűz Mária szent neve alkalmából tartják meg a jásdi szentkút főbúcsúját szeptember 15-én, vasárnap 11 órától. A szentmisét Udvardy György veszprémi érsek mutatja be. Többen zarándoklat keretében érkeznek a helyszínre.

Hatvitorlás szélmalmok a Keleti-Bakonyban – Érdemes a szélmolnárok nyomában járni Tésen
Hatvitorlás szélmalmok a Keleti-Bakonyban – Érdemes a szélmolnárok nyomában járni Tésen
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Toronytúra és imaséta, bibliai ételkóstoló és drótkötélpálya

A Dudari Református Egyházközség családi napot szervez szeptember 14-én, szombaton 14 órától a templomudvarban. Az érdeklődők különböző programok közül választhatnak, lesz toronytúra, imaséta, kézműves foglalkozás, trambulin, játszósarok, bibliai ételkóstoló, csocsóbajnokság, keresztény könyvvásár, drótkötélpálya és légvár.

Gombatúra a Magas-Bakonyban

A Vadgomba – Kisalföld és Bakony csoport gombatúrát szervez jó idő esetén a hétvégén a Magas-Bakonyba. Szeptember 14-én szombaton a csoporthoz csatlakozók Eplény, Zirc, Csesznek, Vinye vagy Fenyőfő környékére indulhatnak. Vezetőjük, Győri Krisztina gombaszakellenőr azt a területet fogja választani, ahol az előzetes terepbejárás során több esélyt lát gombák találására. A táv hosszabb, a terep emelkedős lesz. Előzetes jelentkezés szükséges.

Lecsekkoltuk a szélmalmokat – Mesterremeket találtunk a Bakony egyik legmagasabban fekvő falujában 

Méltán híresek a különleges tési szélmalmok, párjukat ritkítják azzal, hogy hatlaposak, favitorlásak, és attól is egyediek, hogy kör alaprajzúak, kúposan szűkül az épületeik teste, aminek a fazsindelyes teteje körbeforgatható. Azt a kettőt, ami megmaradt, az eredeti állapotukhoz hűen felújították, és pár napja újra látogathatók, ezért megnéztük, milyenek lettek. Részletek, képgaléria és videó cikkünkben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában