Újrahasznosítás

2024.08.12. 19:31

Otthonfa fémszobrász módra – Újabb rekorder alkotás áll egy bakonyi utcácskában (képgaléria, videó)

A cseszneki vár alatt formálódnak a moziikonok óriásszobrai hulladék fémek felhasználásával. Több már megjárt egy nagyszabású athéni kiállítást, és készül a folytatás. A sorozat legújabb tagja egy négyméteres bolygófa, amely jelképezi világunkat, otthonunk bajba jutását, legfőképp Rónaszéki Zoltán fémszobrász szemléletmódját. Ugyanis a fenntarthatóság, az újrahasznosítás művészi megfogalmazása a mű.

Rimányi Zita

Rónaszéki Zoltán hulladék fémek felhasználásával dolgozik, és a hétvégén műhelytitkait nyílt napokon ismertette meg az érdeklődőkkel Cseszneken. A Róna Metal Art Gallerybe ezért összesen mintegy ezren ellátogattak. A legújabb műve, amelyet egyelőre bolygófának nevez – de hívhatná akár életfának vagy otthonfának is, – jelenleg a rekordja, mert négyméteres alkotást korábban nem állított össze.

Földgömb fémhulladékból a cseszneki fémszobrász műhelye előtt, rajta apró alkatrészekből kirakva a kontinensek
Földgömb fémhulladékból a cseszneki fémszobrász műhelye előtt, rajta apró alkatrészekből kirakva a kontinensek
Fotó: Rimányi Zita/Napló

A következő alkotásokat láthattuk a nyílt napon a cseszneki műhelyben:

  • bolygófa
  • King Kong
  • Dumbo
  • repülő sárkány az Avatárból.

Az utóbbi hármat már korábban összerakta az alkotó, így azoknak már a fényezése is elkészült.

Bolygófa – A négy méteres alkotás érzékelteti Rónaszéki Zoltán fémszobrász szemléletmódját, a fenntarthatóság, az újrahasznosítás művészi megfogalmazása
Bolygófa – A négyméteres alkotás érzékelteti Rónaszéki Zoltán fémszobrász szemléletmódját; a fenntarthatóság, az újrahasznosítás művészi megfogalmazása
Fotó: Rimányi Zita/Napló

A bolygófa az első olyan alkotás a sorozatban, amely nem hű mása egy mozifilmben híressé vált alaknak vagy tárgynak, hanem a művész saját ötlete alapján született meg. Rekorder a bakonyi műhelyben, mert az eddig innen kikerülő legnagyobbnak számít, magasabb a hulladék fémből összerakott Űrdongónál és King Kongnál is. Négyméteres. Viszont nem a legsúlyosabbak közé tartozik Rónaszéki Zoltán munkái között, mivel üreges szerkezet, csupán két-háromszáz kilós.

Az adja egyik különlegességét, hogy a földrészek a földgömbön apró alkatrészekből vannak kirakva, és köztük átsüt a nap, később pedig a gömb közepébe helyezett lámpa fénye világíthat át közöttük. Ezt a felső részt a tartószerkezetre, ami fatörzset formáz, daruval emelték rá.

A kollekció legújabb, különleges darabja szimbolizálja a fenntarthatóságot, az újrahasznosítást. Mindazt, aminek jegyében az alkotó korábban létrehozta műhelyét, azaz a szemétből kincset koncepciót jeleníti meg a mű. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában