Veol podcast

2024.08.11. 13:09

Zirc érdekes-értékes helyei, amiket nem érdemes kihagyni a Zircikon fesztiválon (podcast)

On, ikon, Zirc on, zirci ikon, zirci koncepció – a Zircikon nevében több szójáték el van rejtve. A lényeg, hogy amikor tavaly először megszervezték, jól bekapcsolták vele a fesztiválgombot. Korábban ekkora rendezvény nem nagyon volt a bakonyi kisvárosban. Már akkor kiderült a közvéleménykutatásból, hogy a Magas-Bakonyban élők visszatapsolnák és idén jön is a folytatás, augusztus 18. és 20. között. Hevesiné Németh Mariannal beszélgettünk erről, a zirci önkormányzat turisztikai referensével. A mikrofonnál Rimányi Zita újságíró.

Rimányi Zita

Hevesiné Németh Mariann a Zircikon nevének ötletgazdája és a tavalyi fesztivál egyik főszervezője. Akkor az volt a cél, hogy a város ikonikus helyszínein, a leginkább ikonikus helyi közösségek, intézmények bemutatkozzanak, emellett – azért, hogy a bakonyiaknak még inkább vonzó legyen az esemény – a hazai zenei élet ikonikus alakjait egy színpadra állította a rendezvény. Előtte évtizedekig nem volt arra példa, hogy ekkora fesztivált tarthattak volna Zircen. A múlt évben a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatása adott rá lehetőséget. S a programok alatti közvéleménykutatásból kiderült, hogy újra részt venne a Zircikonon a nyári fesztiválon kikapcsolódók 97 százaléka. Az elégedettségi kérdőívét kitöltő ötszáz néző válaszai szerint a résztvevők túlnyomó többsége meghívná egy következő hasonló eseményre ismerőseit. A tavaly szerzett tapasztalatokra építenek idén is, erről is beszélt riportalanyunk.

A Zirci Ciszterci Apátság kilátóteraszára, a Vörös-toronyba vezető csigalépcső
A Zirci Ciszterci Apátság kilátóteraszára, a Vörös-toronyba vezető csigalépcső
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Tavaly tizenkét helyszínen több mint ötven programot kínáltak a látogatóknak, huszonkét fellépő színvonalas műsorának tapsolhatott a közönség, öt nagykoncerten is ezrek buliztak együtt. A szervezésből és a lebonyolításból mintegy hatvanan vették ki részüket, és csaknem nyolcvan önkéntes segítette munkájukat. Idén négy nagykoncert lesz és dj-k játsszák le a városiak negyvenes toplistájára felkerült dalokat**. A részletes programot* már ismertettük a Napló honlapján, a veol.hu-n és egyes elemeit külön is ajánlottuk. Azt még nem, amiről podcast-interjúnkban Hevesiné Németh Mariannt külön megkérdeztük. Felkerült ugyanis egy nem megszokott programelem is fesztivál plakátjára: 3D nyomtató bemutatója keretében hűtőmágnest lehet készíteni.

A Bakony fővárosának történelmi szempontból fontos pontjai lesznek idén is a Zircikon helyszínei. Ezeket augusztus 18. és 20. között ingyenesen vagy kedvezményesen lehet megtekinteni. Persze ezeket a fesztivál után is felkereshetjük, de épp ezért érdemes rájuk felhívni a figyelmet. Akadnak köztük ismertek és kevésbé ismert kincsek, értékek is. Például beszélhetünk az apátság kiállításairól, az agrárműszaki emlékek gyűjteményéről, a Reguly-múzeum Év Kiállítása díjas tárlatáról, a Regulyversumról, a Rákóczi térről, a Bakonyi Természettudományi Múzeumról, a kistemplomról, a műemlékkönyvtárról, az arborétumról, a királyteremről, a Vörös-toronyról, a mai bazilika elődjéből, a régi templomból megmaradt oszlopról, ami a városcímerre is rákerült. Riportalanyunk azokat ajánlotta, amelyeket a Zircikon alatt kedvezményesen vagy ingyenesen lehet megtekinteni, és több olyat, amelyhez kedves személyes emlékei kötődnek. Arról szintén beszélt, hogy tapasztalatai szerint mi az, amit tudnak Zircről a távolabbról idelátogatók és mi az, amit nem, de érdemes lenne megismerniük. Ennek a mintegy hat és félezres lélekszámú bakonyi kisvárosnak ugyanis annyi kincse van, akár egy nagyvárosnak és persze a túrázók paradicsoma.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában