Női vezetők

2024.08.28. 12:59

Nők egy férfias világban – folytatták a megvalósítást

Rossz irányba vinné a kiválasztási rendszert, ha a vezetők kijelölésénél nem a szakmai hozzáértést vennék figyelembe, hanem kvótarendszert alkalmaznának, hogy több nő kerüljön pozícióba. Ugyanakkor a nőknek is tudatosabbnak kell lenniük, el kell hinniük, lehetnek, alkalmasak is vezetőnek.

Benkő Péter

A fentiekről a Balatonfűzfői Vállalkozások és Civil Szerveződések Egyesületének (VÁCISZ) LEADER programban nyertes Beszélgetni meNŐ legutóbbi rendezvényének meghívott vendégei beszéltek. A Nők egy férfias világban eseményen cégvezetők, illetve Kontics Monika, a VÁCISZ kommunikációs vezetője vett részt, akikkel Fülöp Viktória, a rendezvény főszervezője, egy utazási iroda tulajdonosa beszélgetett a balatonalmádi Bab kávézóban.

Nők egy férfias világban: Fülöp Viktória, Gasztonyi-Halász Vera, Varga Henrietta és Kontics Monika
Nők egy férfias világban: Fülöp Viktória, Gasztonyi-Halász Vera, Varga Henrietta és Kontics Monika
Fotó: VÁCISZ

A beszélgetés felvezetéseként Kontics Monika adatokra hivatkozva hangsúlyozta, a felmérések és a tapasztalat is azt mutatja, hogy a nőknek a férfiakkal ellentétben a munka világában több kihívással kell szembenézni, a különbségek jól érzékelhetők például a fizetések területén. Megemlítette, hogy a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesületnek (BBKKKE) a közelmúltban fejeződött be egy országos reprezentatív mintán végzett kutatása, amelyben többek között arra voltak kíváncsiak, hogyan érzik magukat a vidéki női vállalkozók. 

– Megérne egy beszélgetést, milyen volt a nők körében a válaszadói hajlandóság, de akik válaszoltak, nagy részük rendben van, üzleti, vállalkozási szempontból elégedettek – tette hozzá. Az eredmények ellenére ugyanakkor fontosnak tartja a női közösségekkel való külön foglalkozást, a nőknek tudatosabbnak, bátrabbnak kell lenniük, el kell hinniük, hogy lehetnek vezetők. 

– Ha sikerül ez, akkor beszélhetünk a női-férfi egyensúly megteremtéséről – hangsúlyozta.
A meghívott vendégek közül Gasztonyi-Halász Vera már kiskorában is bankosat játszott, bár érdekelte a képzőművészet, a szülői intelmekkel egyértelmű út vezetett a közgazdaságtan felé. 

– Egy bankhoz kerültem, mint menedzser, azóta ott dolgozom. Úgy látom, ha az ember görcsösen ráfeszül valamire, az nem működik. Ha a férfi vezetőim azt érezték volna, hogy törtető vagyok, óvatosabbak lettek volna velem, de engem az eredmények iránti elkötelezettség vezérelt, nem a görcsösség és a nagyon akarás – fogalmazott a területi igazgató.

Varga Henrietta nem a márkaszervizek világában képzelte el életét, a sors hozta így, ugyanakkor mára már felkészültnek érzi magát a cégvezetésre. Voltak nehezebb periódusok, de a folyamatok felismerése, alkalmazása után alapvetően jól érzi magát pozíciójában, a márkához tartozó többi szervizvezető kollégája is elismerte országos szinten a munkáját.

A vezetők egyetértettek, hogy nem kollégáik, inkább az ügyfelek részéről volt tapasztalható és érezhető kétkedés a személyükkel, szaktudásukkal kapcsolatban, de a szakmaiság megváltoztatta ezt a hozzáállást. Gasztonyi-Halász Vera úgy vélekedett, a vezetői posztokra való kiválasztásnál az a kvótarendszer, ami csak az arányokat veszi figyelembe, nem a szakmai felkészültséget, rátermettséget, rossz irányba vinné a rendszert. 

– Nagyon jó önismereti, önfejlesztő dolog a vezetői szék; azt viszonylag hamar megtanultam, hogy nem kell férfiasnak lenni, ezt a férfi vezetők sem várják el, maradjunk meg nőnek – hangsúlyozta.

A napi feladatok mellett mindenkinek szüksége van hobbira, ami feltölti.

Varga Henriettánál ez a munkájához hasonlóan egy férfias tevékenység, rali versenyeken és Forma1-en pályabíró. A legtöbben férfiak, de számos nő van ma már a bírói testületben – tette hozzá. Gasztonyi-Halász Vera számos dologgal próbálkozott, néhány éve talált rá a festészetre. Visszatért a képzőművészethez, amivel fiatalkorában próbálkozott, ez igazi feltöltődést, ad számára.
A rendezvény szervesen kapcsolódik a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület LEADER fejlesztési stratégiájához. A program megszervezését a VÁCISZ LEADER forrás felhasználásával valósítja meg. A szervezők a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület (BBKKKE) által tavaly elkezdett balatonkenesei programsorozatot, a Nők vidéken kávézó programját gondolták újra. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában