Programajánló, túrázás

2024.08.16. 20:00

Hova menjek az augusztusi hosszú hétvégén a Magas-Bakonyban? Nyolc tippet adunk gombócokkal, sztárokkal, ízeltlábúakkal, koncertcsemegékkel

Nyolc tippet adunk az augusztus 20-hoz kapcsolódó négynapos hétvégére a Magas-Bakonyban. Nem érdemes kihagyni Zirc legnagyobb buliját, a bakonynánai gombócozást, a bazilikában az orgonakoncertet, az apátsági díszudvarban a gitárkoncertet és a sörgyári kiállítást, a monostorban a Bach-muzsikát, az énekmondást és az indiánokat, az óriási ízeltlábúakat. Felmászhatunk a Csengő-hegyre egy kilátótúra keretében, amin a helyiek a régi bakonyiakról mesélnek.

Rimányi Zita

1. A bakonyi kisváros idei legnagyobb bulija a 4S Streettel és a Karthagóval

A Zircikon nevében több szójáték el van rejtve. A lényeg, hogy amikor tavaly először megszervezték, jól bekapcsolták vele a fesztiválgombot. Korábban ekkora rendezvény nem nagyon volt a bakonyi kisvárosban. Már akkor kiderült a közvéleménykutatásból, hogy a Magas-Bakonyban élők visszatapsolnák és idén jön is a folytatás, augusztus 18. és 20. között.

2. A bakonyi indián és az énekmondás

Cseh Tamás tiszteletére rendezi meg a bakonybéli önkormányzat tizedszer az Énekmondók emlékezete nevű rendezvényt a bakonybéli Szent-kútnál augusztus 17-én, szombaton 11 és 23 óra között. Idén 15 éve, hogy a bakonyi indiánjáték kitalálója és haláláig vezetője, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész Bakonybél díszpolgára lett, és 15 éve annak, hogy fizikai valójában eltávozott közülünk.

Az Énekmondók emlékezete rendezvényen a Cseh Tamás és az indián közösség által képviselt értékeket – a természet- és hagyománytiszteletet, a bátorságot, az összetartást – ma élő formájukban jelenítik meg, ezért élvezhetjük idén a Salföldi Kopjások hagyományőrző lovasbemutatóját is
Az Énekmondók emlékezete rendezvényen a Cseh Tamás és az indián közösség által képviselt értékeket – a természet- és hagyománytiszteletet, a bátorságot, az összetartást – ma élő formájukban jelenítik meg, ezért élvezhetjük idén a Salföldi Kopjások hagyományőrző lovasbemutatóját is
Forrás: bakonybéli önkormányzat 

3. Vallis Musicalis – Zenével teli völgy a Bakony szívében

Bach vallomásával összecseng, ahogy muzsikájáról más zenészek beszélnek: „muzsikájában Isten van jelen, ... Bach? …mert időtlen..” A Szent Mauríciusz Monostorban erre az élményre hívják az érdeklődőket Szent István ünnepén. Ezúttal is a müncheni Bach Kamarakórus, a veszprémi Orlando Énekegyüttes tagjai és a kiváló müncheni karmester, Felix Mayer mellett kiváló muzsikusok csatlakoztak az előadáshoz.

4. Hálaadás és visszatekintés a zene nyelvén

Hangokba szőtt emlékek címmel ad koncertet Kapitány Dénes orgonaművész a zirci bazilikában augusztus 19-én 16 órától abból az alkalomból, hogy negyedszázada a Zirci Ciszterci Apátság orgonistája és zeneigazgatója. Közreműködik G. Noé Judit énekes.

5. Gitárkoncert és mini sörgyári kiállítás az apátsági díszudvarban

Az augusztus 20-i zirci ünnepségek előtti napon tartja meg a Zirci Ciszterci Apátság Szent Bernát napját a Zircikon Fesztivál keretében. A díszudvarban 10 és 18 óra között kipróbálhatják a kicsik a kosaras körhintát és élvezhetik a népi fajátékokat. A Szent Bernát-napi ünnepi szentmise, Huszár Lőrinc atya ezüstmiséje a bazilikában 11 órakor kezdődik. Palásti Máté jazz és flamenco gitárművész 18 órától lép fel a díszudvarban, ahol meg lehet kóstolni az apátsági sörfőzdében készülő italokat.

6. Különleges tárlat

Egzotikus ízeltlábúak címmel lehet időszaki kiállítást megtekinteni a Zircikon fesztivál keretében a Bakonyi Természettudományi Múzeumban augusztus 18-án, vasárnap 14 és 18 óra között. A különleges tárlaton trópusi ízeltlábúakat, óriási bogár- és lepkefajokat mutatnak be földrészenként csoportosítva.

 

A különleges zirci tárlaton trópusi ízeltlábúakat, óriási bogár- és lepkefajokat mutatnak be földrészenként csoportosítva
A különleges zirci tárlaton trópusi ízeltlábúakat, óriási bogár- és lepkefajokat mutatnak be földrészenként csoportosítva
Forrás: BTM

7. Gombócok ezrével

A bakonynánai Gombócfesztivál mindig távolabbról is több látogatót vonz a kis bakonyi faluba, amelynek környékén különleges élmény a túrázás. Le lehet mozogni a gombócot, amiből híres fesztiváljukra a helyiek több ezret készítenek. Többféle töltelékkel, különböző szószokkal, többnyire a hagyományok szerint. Ám a gyerekek kedvéért még nutellás töltelékkel is készül sváb krumplis gombóc Nánán.
Az idei fesztivált augusztus 17-én, szombaton tartják meg. Délelőtt főzőverseny lesz a sportpályán. Délután 14 órakor tartják a megnyitót, és ezután fellépők váltják egymást a színpadon, és ekkor kezdődik el a gombóckóstolás is, amit nem érdemes kihagyni. Közben sváb dallamokat hallgathatunk, gyerekműsorokat követhetünk és mulatós show-t élvezhetünk. Nagy Feró 21.30-tól, a Groovehouse 22.30-tól ad műsort, majd diszkó lesz hajnalig.

8. Kilátótúra a Csengő-hegyre és a régi bakonyiakról szóló történetek

Bakonynánán augusztus 17-én tartják meg a gombócfesztivált. Aki bűntudat nélkül szeretne megkóstolni többféle gombócot, az a Szelfi Off Túracsoporttal tarthat egy aznapi kirándulásra. Ledolgozhatja előre a kalóriákat. A találkozó Bakonynána végén, a Római-fürdő utca elején lesz a murvás parkolónál 10 órakor. A táv hét kilométeres lesz, az úti cél a Csengő-hegyi kilátó, ahonnan látszik a Balaton és az eplényi sípálya is. A résztvevők a régi bakonyiakról hallhatnak történeteket. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában