A mézajkú doktorra emlékeznek

2024.08.12. 18:00

Szent Bernát-nap a zirci apátságban – Mutatjuk a részletes programot

Az augusztus 20-i zirci ünnepségek előtti napon tartja meg a Zirci Ciszterci Apátság Szent Bernát napját a Zircikon Fesztivál keretében. Közzétesszük a részletes programot.

Rimányi Zita

Szent Bernát sok rangos posztot visszautasított, mégis nagy hatalommal, jelentős befolyással bírt. Az elvonultságot kereste, megírta a templomosok reguláját és intelmeit a tanítványából lett pápának. Rengetegen álltak hatására szerzetesnek. Szavai édesek a fülnek, ezért nevezték mézajkúnak, doktornak azért, mert tudósnak, egyháztanítónak számított.

A zirci Szent Bernát Nap keretében koncertet ad Kapitány Dénes és G. Noé Judit (jobbról), majd Palásti Máté gitárművész (balról). Huszár Lőrinc atya (középen) ezüstmiséjét délelőtt hallgathatjuk meg
A zirci Szent Bernát-nap keretében koncertet ad Kapitány Dénes és G. Noé Judit (jobbról), majd Palásti Máté gitárművész (balról). Huszár Lőrinc atya (középen) ezüstmiséjét délelőtt hallgathatjuk meg
Forrás:  szervezők

Clairvaux-i Szent Bernát a ciszterci szerzetesrend egyik legnagyobb alakja, ha nem is alapítója, de mindenképpen sajátosan meghatározó alakja. Tanításaival jelentős szerepet játszott a középkori egyház és Szent Benedek regulájának megújításában, amely üzenet a mai kor emberének is. Lánglelkű szónok és hitvalló volt, akinek prédikációi a mai napig ösztönzőleg hatnak a keresztényekre, tanulmányozhatják azok, akik a kulturális értékeink iránt érdeklődnek. Úgy vélte például, hogy többet tanulhat az erdőkben, tölgyek között, mint sok könyvből. Üzenete – „Lángolj és világíts!” – a ciszterciek jelmondata.

Szent Bernát napja alkalmából augusztus 19-én, hétfőn – az augusztus 20-i zirci, városi ünnepségek előtti napon –változatos programokkal várnak kicsiket és nagyokat a Zirci Ciszterci Apátságba. A díszudvarban 10 és 18 óra között kipróbálhatják a kosaras körhintát és élvezhetik a népi fajátékokat. A Szent Bernát-napi ünnepi szentmise, Huszár Lőrinc atya ezüstmiséje a bazilikában 11 órakor kezdődik. Kapitány Dénes 25 éve a zirci apátság orgonistája, ebből az alkalomból 16 órától jubileumi koncertet ad G. Noé Judit énekes közreműködésével. Palásti Máté jazz és flamenco gitárművész 18 órától lép fel a díszudvarban, ahol meg lehet kóstolni az apátsági sörfőzdében készülő italokat.

A gyerekek a Zirci Ciszterci Apátság díszudvarában megint kipróbálhatják a kosaras körhintát és élvezhetik a népi fajátékokat
A gyerekek a Zirci Ciszterci Apátság díszudvarában megint kipróbálhatják a kosaras körhintát és élvezhetik a népi fajátékokat 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

A részvétel a programokon ingyenes és a bazilika is ingyenesen látogatható ezen a napon. Az apátság más látványosságait (királyterem, Vörös-torony, rendtörténeti kiállítás, műemlékkönyvtár, arborétum) 9 és 18 óra között lehet megtekinteni.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában